Noapte albă pentru refugiaţii de la Gara de Est. „O să dorm pe jos. Aştept trenul ca să plec în Germania”

Data publicării:
refugiati budapesta GettyImages-2.9.2015

 

Refugiaţi în Budapesta Foto: Gulliver / Getty Images

Zeci de poliţişti maghiari au păzit intrările către peroanele Gării de Est din Budapesta. Forţele de ordine spun că vor avea voie să urce în trenuri doar cei care au toate documentele de călătorie. Restricţia a fost impusă la doar 24 de ore după ce poliţia a permis celor blocaţi în gară să se îndrepte spre Occident.

Acum, oamenii disperaţi sunt nevoiţi să doarmă pe caldarâm şi în pasajele din apropierea staţiei.

„- O să dorm aici.

- Pe jos? Aici pe stradă

- Da, pe jos. Aştept trenul ca să plec în Germania, la Munchen”.

„Dormim aici. Ne simţit foarte obosiţi. Toţi oamenii sunt obosiţi, foarte bolnavi, nu sunt trenuri. Vrem să mergem în Germania, dar nu sunt trenuri”.

Gara de Est din Budapesta a fost evacuată ieri, în jurul prânzului. După această decizie, un protest spontan al refugiaţilor a izbucnit în faţa clădirii.

Locuitorii din Budapesta sunt impresionaţi de drama prin care trec refugiaţii.

„Am fost voluntar în copilărie, în Al Doilea Război Mondial, şi am supravieţuit. Am supravieţuit şi în 1956, dar ce se întâmplă acum în anumite zone, eu nu am mai trăit”, spune o bătrână.

Între timp, autorităţile de la Budapesta caută vinovaţi pentru criza refugiaţilor. Şi au găsit deja. Potrivit ministrului ungar de Externe, comportamentul anumitor lideri comunitari în ceea ce priveşte imigraţia este contrar valorilor europene. În plus, Ungaria consideră că politica impusă în legătură cu cotele de imigranţi nu face decât să încurajeze traficul de persoane.

Ministru ungar: Cotele de imigranţi încurajează traficul

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: „Este un lucru dovedit că anumiţi lideri europeni se comportă contrar valorilor şi intereselor europene în ceea ce priveşte provocările imigraţiei. A devenit la fel de clar că politica bazată pe cote a eşuat pentru că încurajează traficul de persoane şi îi încurajează pe imigranţi să vină spre Europa”.

Peste 140.000 de oameni au trecut anul acesta din Ungaria în Serbia. Autorităţile de la Budapesta spun că nu pot să proceseze un număr atât de mare de cereri de azil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri