12 avioane americane F16 vor ajunge în Polonia. NATO se antrenează să apere o ţară nordică invadată

Data publicării:
F-16 June 2008

 

Foto: wikipedia.org

Tomasz Siemoniak, ministrul Apărării din Polonia, a mai spus că odată cu cele 12 avioane vor veni și 300 de militari.

Avioanele vor staționa în baza din Lask, centrul Poloniei, informează The News.pl.

Chuck Hagel, șeful Pentagonului, a anunțat că Statele Unite vă mări ajutorul acordat statelor NATO din regiune pe fondul conflictului din Crimeea.

De asemenea, în Lituania sunt trimise alte șapte avioane de luptă și un avion de alimentare în aer. În baza americană din Lask staționează, de anul trecut, șase avioane F16.

NATO se antrenează să apere o ţară nordică invadată, în cadrul manevrelor Cold Response

Manevrele multinaţionale Cold Response, care au ajuns la a şaptea ediţie începând din 2006, vizează antrenarea trupelor Alianţei Nord-Atlantice pentru lupte într-un mediu rece, în prezenţa unor observatori străini, inclusiv ruşi.

Prevăzute de mult timp, ele nu au nicio legătură cu actuala criză din Ucraina, care a condus la apariţia celor mai puternice tensiuni înregistrate între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului rece şi până în prezent.

„Lucrăm la scenariu de doi ani”, a declarat locotenent-colonelul Terje Bruoeygard, un purtător de cuvânt pentru Cold Response, potrivit Mediafax.

Potrivit ofiţerului norvegian, exerciţiul, la care participă forţe aeriene, maritime şi terestre are la bază un scenariu potrivit căruia teritoriul unei ţări fictive din nord este invadat şi cere intervenţia aliaţilor din Sud.

În pofida faptului că scenariul de tip „free play” permite orice deznodământ, manevrele sunt prestabilite.

„Va fi extrem de surprinzător ca agresorul Nordului să iasă învingător”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

La exerciţiu participă 9.000 de militari norvegieni şi 7.000 de militari provenind din alte state NATO, inclusiv Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germnia sau Canada, dar şi din Suedia şi Elveţia, două state nealiniate.

Exerciţiul începe vineri, însă manevrele cele mai importante vor avea loc în perioada 12-19 martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri