Test electoral, azi, pentru Angela Merkel

Data publicării:
angela merkel

 

De altfel, potrivit sondajelor, în două dintre landurile unde se votează azi, creştin-democraţii cancelarului riscă să piardă în faţa Verzilor şi social-democraţilor. Este de aşteptat şi o ascensiune a formaţiunii xenofobe Alternativa pentru Germania, deja prezentă în cinci dintre cele 16 Parlamente regionale.

Alegerile au o miză importantă pentru că, de rezultatul lor depinde şi modul în care vor decurge negocierile de joi, de la summitul Uniunii Europene, pentru găsirea unei soluţii în criza refugiaţilor.  

Cu o zi înainte de alegeri, cancelarul Angela Merkel a promis, sâmbătă, că va reduce afluxul de migranţi în Germania, relatează news.ro.

Alegerile de duminică, din Baden-Wuerttemberg, Renania-Palatinat şi Saxonia-Anhalt îi vor transmite un semnal clar Angelei Merkel, a cărei decizie de a menţine graniţele Germaniei deschise pentru refugiaţi au pus la grea încercare popularitatea formaţiunii sale, Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

„Vrem să reducem semnificativ numărul refugiaţilor”, a spus cancelarul în faţa unei mulţimi de 1.400 de susţinători, în oraşul Haigerloch, din sud-vestul ţării. Ea îi are în vedere pe aşa-numiţii migranţi economici şi a promis că îi va repatria mai rapid pe cei care nu au dreptul la azil.

Merkel şi-a apărat poziţia în ceea ce priveşte migraţia şi a explicat măsurile de integrare luate de autorităţi, la un miting din landul Baden-Wuerttemberg, în trecut un fief al CDU.

„Cred că putem spune că ne aşteptăm ca refugiaţii să accepte aceste oferte. Aceasta este o obligaţie, nu o opţiune”, a spus Merkel, referindu-se la eforturile recente de a le preda migranţilor limba germană şi de a le oferi locuri de muncă.

Potrivit sondajelor de opinie, CDU şi partenerii săi de coaliţie, SPD (social-democraţi) ar putea suferi pierderi grele la alegerile de duminică, în timp ce populiştii de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) vor obţine mandate în toate cele trei legislative regionale.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, liderul SPD, a declarat că o rată mare de participare la scrutin este crucială pentru a opri ameninţarea reprezentată de ascensiunea formaţiunilor naţionaliste.

În total, circa 13 milioane de persoane sunt chemate la urne.

„Avem o ascensiune în toată Europa, din păcate şi în Germania, a partidelor naţionaliste. Cu toate acestea, mâine (duminică – n.r.) vom vedea clar că majoritatea alegătorilor vor vota pentru partidele democratice”, a spus politicianul social-democrat. „Nu este cazul ca cineva să fie alarmat. Avem o atitudine clară că susţinem solidaritatea şi nu ne vom schimba poziţia din cauza extremiştilor de dreapta care reprezintă circa 10%”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri