Anchetă medicală de amploare în Franţa, unde şase oameni au ajuns la spital în stare critică după ce au participat la teste clinice pentru un nou tip de analgezic. Un pacient este în moarte cerebrală, iar alţi trei au leziuni cerebrale ireversibile şi vor rămâne cu handicap. Pentru moment nu se ştie dacă de vină este substanţa, care fusese deja testată pe animale, sau doza primită de voluntari.

Embed:

 

Incidentul a avut loc într-un laborator privat din Rennes, care avea toate autorizaţiile necesare şi funcţiona de 20 de ani. Ministrul francez al sănătăţii, care i-a vizitat pe pacienţi, a venit cu explicaţii.

„Un accident de o gravitate extraordinară s-a produs în cadrul primei faze a unei testări clinice, realizate la Rennes. Şase persoane au fost internate la Spitalul Univesitar de duminică încoace. Sunt toţi bărbaţi, cu vârste între 28 şi 49 de ani. La acest moment, starea unuia dintre ei este calificată de medici drept moarte cerebrală. Ceilalţi cinci pacienţi sunt internaţi la neurologie. Deşi au grade diferite de gravitate, aceşti pacienţi prezintă manifestări neurologice similare”, a declarat Marisol Touraine.

La testele clinice au participat 90 de voluntari, perfect sănătoşi, cărora li s-a administrat substanţa respectivă în doze diferite. Toţi vor fi supuşi unor analize medicale detaliate.

Medicamentul era destinat tratării durerilor, iar iniţial, presa a anunţat că ar fi vorba de un analgezic pe bază de canabis.

Acest medicament nu conţine canabis. Nu este niciun produs sau un derivat din canabis. Acţionează la nivelul sistemelor naturale care luptă împotriva durerilor”, a precizat Marisol Touraine.

Testele au avut loc între 7 şi 11 ianuarie, iar primele simptome au apărut pe 10 ianuarie.

„Familiile sunt devastate şi mă voi asigura să primească toate informaţiile. Ceea ce s-a întâmplat este fără precedent şi impune vigilenţă maximă în cadrul anchetelor”, a adăugat ministrul francez al Sănătăţii.

Substanţa respectivă a mai fost testată de 40 de ori în toată lumea, inclusiv de nouă ori în Franţa.

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!