Spirite încinse la Kiev. Ultranaționaliștii ucraineni au încercat să ia cu asalt Rada Supremă

Data publicării:
asalt ultranationalisti ucraineni

Oleksandr Muziciko, liderul mișcării Sectorul de Dreapta, considerată ultranaționalistă, a fost ucis prin împușcare în timpul unei operațiuni a forțelor speciale, au anunțat, marți, autoritățile ucrainene. Atacul a avut loc într-o cafenea din orașul Rivne, din vestul Ucrainei. Un membru al Sectorului de Dreapta din Rivne amenințase că banda se va răzbuna pentru uciderea lui Muziciko și-l va lua drept țintă pe ministrul de Interne Arsen Avakov. El susține că poliția nu a avertizat înainte de a trage în Muziciko.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, le-a cerut joi seară manifestanţilor să înceteze provocările. Protestatarii au strigat „Rușine!” și au scandat „Revoluție”. În afara demisiei ministrului interimar de Interne, Arseni Avakov, ei au mai cerut şi condamnarea fostului ministru al Apărării, care și-a dat demisia după ce a fost criticat pentru reacția prea slabă față de anexarea Crimeei de către Rusia.

sursa foto: twitter / superumka

La un moment dat, protestatarii au devenit violenți, au început să bată în ușile Parlamentului și să spargă geamuri. Deputatul ucrainean Oleg Liaşko a acuzat, conform publika.md, că cei care doresc să ia cu asalt Rada lucrează pentru Putin. „Fac apel la cei care doresc să dea foc anvelopelor lângă Radă: opriţi-vă şi nu daţi posibilitate serviciilor secrete (FSB) şi Rusiei să-şi realizeze planurile de destabilizare a situaţiei în ţară!”, a spus deputatul.

Oleg Odnorojenko, activistul din Sectorul de Dreapta care coordona acţiunile protestatarilor din preajma Radei, a chemat în cele din urmă la încetarea asaltului.

sursa foto: twitter / superumka

Între timp, au avut loc negocieri.

Un activist al Sectorului de Dreapta a declarat apoi că cererile protestatarilor au fost luate în calcul, iar vineri va avea loc o şedinţă a Legislativului la care se va discuta despre demisia ministrului de Interne şi va fi formată o comisie care va examina crimele care au avut loc în ultimele luni. Totuşi, activiştii anunţă că vor reveni în fața clădirii Parlamentului pentru a controla procesul demiterii ministrului Afacerilor Interne.

(Imagini din interiorul Radei Supreme a Ucrainei în timpul asaltului protestatarilor )

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri