Acord de coaliție peste Prut

Data publicării:
AIE2-timpul.md

Marian Lupu (stânga), Mihai Ghimpu (centru) și Vlad Filat (dreapta) FOTO: timpul.md

Anunțul a fost făcut de liderii formațiunilor, după încheierea negocierilor, aproape de miezul nopții, relatează agora.md.

Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu au ieșit împreună la declarații, alături de echipele de negociatori.

Potrivit celor trei lideri, acordul ar urma să fie semnat miercuri.

Conform înțelegerii, Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, va propune premierul, Partidul Democrat va avea funcția de președinte al Parlamentului, iar șeful statului va fi ales consensual de către toate formațiunile din alianță.

Potrivit publika.md, pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, la solicitarea Partidului Liberal, va fi modificată Constituția. Astfel modalitatea de alegere a președintelui  va fi făcută în trei etape.   

Republica Moldova are un premier interimar de mai bine de o lună, după ce Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia în urma unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii. Între timp, Uniunea Europeană a decis suspendarea finanţării pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern care să poată purta negocieri cu Fondul Monetar Internaţional.

„Pot să vă spun că acordul de constituire a majorității parlamentare a fost parafat. Am convenit asupra tuturor punctelor. Este un acord politic bun, echilibrat care vine să asigure o majoritate parlamentară Republicii Moldova”, a declarat președintele PLDM, Vlad Filat.

 „Înseamnă un semnal bun și pentru cetățeni, și pentru noi, și pentru partenerii europeni ca să ducem lucrurile bune pe care le-am început în 2009 la capăt”, a precizat și președintele PL, Mihai Ghimpu.

„.Ne așteaptă în continuare ziua de mâine (miercuri – n.r.), pentru a vedea componența nominală a cabinetului de miniștri, după care vom purta consultări cu președintele țării și toate procedurile, iar ulterior vom intra în Parlament cu aprobarea cabinetului de miniștri și programul de activitate”, a declarat la ieșirea de la negocieri Marian Lupu.

PLDM, PD și PL au mai format de două ori coaliții guvernamentale. După alegerile din noiembrie anul trecut, însă, Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu nu a mai intrat în alianța de guvernare, astfel încât coaliția formată de PLDM și PD și-a învestit guvernul cu ajutorul comuniștilor. Instabilitatea politică a fost accentuată odată cu demisia premierului, dar alegerile locale de luna trecută, câștigate la Chișinău pentru a treia oară de Dorin Chirtoacă, vicepreședintele Partidului Liberal, au reconfigurat pârghiile de negociere politică.

Citiți și:

Klaus Iohannis îi avertizează pe politicienii din Republica Moldova
Stratfor: Instabilitatea din Republica Moldova ar putea fi o oportunitate pentru România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri