Acord preliminar între Rusia și Ucraina pe tema gazelor. Ce rol a avut Ungaria?

Data publicării:
conducte gaz captura

FOTO:MEDIAFAX

În aceste condiţii, Rusia ar putea redeschide robinetul de gaze, care a fost închis în iunie, după ce cele două ţări nu s-au înţeles asupra preţului de livrare. Acordul, mediat de comisarul european pentru Energie, trebuie aprobat de guvernele de la Kiev şi Moscova.

Potrivit acordului, Ucraina va plăti 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze în următoarele şase luni.

Preţul prevăzut în acord este unul final, potrivit ofertei Gazprom, şi se află la nivelul superior al preţului considerat de UE că ar trebui plătit. Și e mai mult decât era dispus Kievul să plătească.

Ucraina propusese 380 de dolari preț de iarnă și 300 vara. Cum e un contract pe șase luni e mai mult un preț de iarnă.

Uniunea Europeană, care depinde de gazele ruseşti ce tranzitează Ucraina, a încercat din luna mai să intermedieze un acord între Rusia şi Ucraina, pentru continuarea livrărilor.

Rusia a oprit livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplătite în valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat între timp la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom.

Criza gazelor s-a declanşat după criza politică dintre Rusia şi Ucraina, provocată de înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Gazprom a eliminat atunci un discount de preţ de care benefica Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a eliminat şi o reducere a taxei de export acordată Ucrainei în schimbul închirierii portului din Crimeea flotei ruseşti de la Marea Neagră. Rusia a anexat Crimeea în luna martie.

Uniunea Europeană depinde de gazele ruseşti care tranzitează Ucraina în proporţie de 15% din necesar.

Ungaria a sistat furnizarea de gaz către Ucraina

Moscova ameninţă Uniunea Europeană cu sistarea livrărilor către spaţiul comunitar, dacă gazul este revândut Ucrainei. Coincidenţă sau nu, Ungaria a suspendat pe termen nelimitat livrările de gaze spre Ucraina. Budapesta a invocat motive tehnice, dar nu a convins Comisia Europeană, care a transmis un avertisment Ungariei.

Ne aşteptăm ca toate statele membre să faciliteze tranzitul gazului în sens invers, aşa cum am decis în Consiliul European, în cadrul politicii de securizare a sectorului energetic. Poate merită să amintim că nimic nu împiedică firmele europene să facă orice doresc cu gazul pe care îl cumpără de la Gazprom, inclusiv să vândă acest gaz altor clienţi din Uniunea Europeană sau unor ţări terţe, precum Ucraina”, a declarat Helen Kearns, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. 

Ce argumente are Ungaria

La trei zile după ce Viktor Orban s-a întâlnit cu şeful Gazprom, Ungaria a întrerupt brusc livrările de gaz către Ucraina. Ungurii au invocat motive tehnice, iniţial, apoi au venit cu o clarificare: o cantitate foarte mare de gaze va intra în Ungaria în următoarea perioadă, aşa că sistemul de conducte va fi folosit exclusiv pentru primirea lor. Dacă e un motiv real sau inventat nu se ştie, dar sunt prea multe indicii care arată că guvernul de la Budapesta al lui Viktor Orban face jocul Moscovei.

Totul a început joi seară, la ora 19:00, când operatorul de stat al gazoductelor din Ungaria a oprit complet livrările de gaz către Ucraina. Operatorul ucrainean Naftogaz a fost anunțat de această decizie cu doar o oră înaintea sistării, pe care a catalogat-o „neașteptată și inexplicabilă”. Mai ales în condițiile în care Ungaria nu este vânzătorul gazelor, ci este doar o țară de tranzit. Prin conductele sale trec gazele cumpărate de Ucraina de la companiile din Occident, îndeosebi de la grupul german RWE.

Coincidențe sau interese?

S-a ajuns la sistarea livrărilor dinspre Ungaria la capătul unei serii lungi de ... coincidențe. Operatorul gazoductelor din Ungaria spune că are nevoie de sistemul de conducte pentru primirea unei cantități mari de gaze din străinătate. Întâmplător sau nu, vineri, premierul de la Budapesta Viktor Orban a anunțat că Ungaria va majora substanțial în perioada următoare importurile de gaze rusești, pentru completarea rezervelor interne. Importurile de gaze rusești au fost negociate în urmă cu trei zile, când Viktor Orban s-a întâlnit cu șeful Gazprom, Aleksei Miller.

Însă negocierile s-ar fi putut purta și pe alte teme și pe alte strategii. Kremlinul încearcă să izoleze cât mai mult Ucraina.

Budapesta are multe interese economice legate de Rusia și după cum acționează, pare să-i facă și jocul strategic, chiar împotriva intereselor Bruxelles-ului. Există foarte multe proiecte în care Ungaria colaborează cu rușii - dezvoltarea unei centrale nucleare cu tehnologie și finanțare rusească sau proiectul South Stream.

Ca să-și acopere consumul pe timpul verii, Ucraina a importat gaze din Occident, prin conductele din Polonia, Slovacia și Ungaria. Conducta cu cea mai mare capacitate este cea din Ungaria. Oprirea livrărilor prin ea lasă Ucraina fără un important avantaj în negocierile cu Rusia. Căci gazoductele din Polonia și Slovacia nu vor putea purta suficient gaz cât să acopere necesarul de consum al Ucrainei pe timpul iernii.

În plus, Ministrul Rus al Energiei i-a avertizat pe europeni că nu au sub nicio formă voie să revândă Ucrainei gazele pe care le cumpără de la Gazprom. În cazul în care se va întâmpla așa ceva, Rusia va întrerupe livrările către Occident. Prin urmare, nu mai miră pe nimeni de ce Ucraina a fost nevoită în cele din urmă să accepte condițiile Gazprom la negocierile de la Berlin. Altfel, risca să rămână fără gaz la iarnă. Singurul avantaj strategic al Kievului este că o parte din gazele cumpărate de Ungaria de la Gazprom tranzitează Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri