Cazul adolescentului român de etnie romă bătut lângă Paris. Victor Ponta: „Am vorbit cu primul ministru al Franţei, domnul Manuel Valls”

Data publicării:
rom

Preşedintele şi premierul francez condamnă violenţele şi avertizează că cei care îşi fac singuri dreptate, indiferent de motiv, vor suporta rigorile legii, după ce un adolescent român de etnie romă a fost aproape linşat, într-o localitate de la periferia Parisului. Cel mai probabil, băiatul a fost bătut de un grup de 12 francezi. Poliţiştii au aflat că adolescentul, bănuit de localnici că spărsese un apartament, a fost răpit şi dus într-o pivniţă, unde a fost bătut până a leşinat. Procurorul care instrumentează cazul a calificat agresiunea drept „un act de barbarie”. Premierul român Victor Ponta spune că a fost sunat de omologul francez, Manuel Valls, care ar fi condamnat din nou ferm astfel de gesturi.


Tânărul de 16 ani locuia împreună cu familia şi cu alţi romi într-o casă părăsită, în localitatea Pierrefitte-sur-Seine, de la periferia de nord a Parisului. El a fost găsit la sfârşitul săptămânii trecute, inconştient, într-un cărucior de supermarket abandonat la marginea unei străzi. Adolescentul a fost transportat la spital, dar este în comă şi medicii nu ştiu dacă îşi va reveni.

Probabil că a deranjat pe cineva, dacă a fost bătut în aşa hal”, a comentat unul dintre romii din Pierrefitte-sur-Seine.

Poliţiştii au început o anchetă. Nici o persoană nu a fost arestată, dar sunt bănuiţi membrii unei bande din suburbiile Parisului, cunoscută pentru atacurile împotriva imigranţilor. Unii dintre romi susţin că liderul bandei a intrat în tabăra lor, căutând un tânăr pe care îl bănuia că a jefuit un apartament din cartier.

Localnicii s-au săturat să vadă spargeri de apartamente şi să vadă automobile distruse”, a declarat în acest context primarul localităţii, Michel Fourcade. Poliţiştii francezi spun însă că nu a fost raportat nici un furt în zonă.

Preşedintele şi premierul francez au condamnat atacul asupra tânărului român. „Preşedintele Republicii îşi exprimă indignarea în urma violenţelor care au fost comise asupra unui adolescent la Pierrefitte”, se arată într-un comunicat oficial.

Premierul Victor Ponta spune că a fost sunat de omologul său francez cu privire la atacul asupra adolescentului. „Am vorbit cu primul ministru al Franţei, domnul Manuel Valls. Mi-a comunicat oficial poziţia pe care deja preşedintele Franţei şi primul ministru au exprimat-o în public - de condamnare fermă a unor asemenea gesturi şi de intenţie foarte clară de a stabili toate condiţiile în care s-a întâmplat această tragedie şi de a-i sancţiona penal pe cei care se fac vinovaţi”, a spus prim-ministrul.

Procuratura din Paris a deschis o anchetă pentru tentativă de omor voluntar şi răpire în grup organizat. Dacă vor fi găsiţi şi judecaţi, agresorii riscă să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Reacţia MAE

Ministerul român de Externe consideră că actul comis împotriva adolescentului român este cu totul incalificabil. Oficialii consideră că ceea ce se întamplă în Franţa are legatură directă cu declaraţiile xenofobe făcute de anumiţi lideri politici importanţi din Europa. Contextul este delicat – din 2010, statul francez a declanşat o ofensivă împotriva cetăţenilor de etnie romă, expulzând până în 2014 nu mai puţin de 5000 de persoane dintre cei de naţionalitate română.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri