Al doilea atacator din biserica din Normandia, identificat

Data publicării:
biserica franta-3

Abdel-Malik se afla din 29 iunie anul acesta pe lista persoanelor care puteau reprezenta un pericol pentru siguranţa publică în Franţa. Totul după ce tânărul de 19 ani a încercat să treacă ilegal din Turcia în Siria pentru a se alătura grupării Stat Islamic. Fişa întocmită pe numele lui nu conţinea însă şi fotografia lui.

Cu toate acestea cu doar câteva zile înainte de atacul din Saint-Etienne-du-Rouvray, serviciile de informaţii au emis o avertizare potrivit căruia un individ urma să comită un atac în Franţa. Dar avertizarea nu conţinea numele, ci doar fotografia lui Abdel-Malik. În aceste condiţii, presa locală vorbeşte despre o bâlbâială a serviciilor.

„Evident că nu ştiau unde, nu ştiau cum sau cine sunt complicii. Informaţia a ajuns şi fişa a fost distribuită poliţiei, totul a funcţionat bine, trebuia găsit acest om. Acest lucru se întâmpla duminică”, a explicat expertul în securitate Dominique Rizet.

Cel de-al doilea suspect nu avea antecedente penale, iar amprentele sale nu apăreau în baza de date a poliţiei. El a fost identificat după ce autorităţile i-au comparat ADN-ul cu cel al mamei sale. Aceasta s-a arătat şocată când a aflat că fiul ei a participat la luarea de ostatici din biserică.

„Este imposibil. Îmi cunosc băiatul, este bun. Nu am făcut un diavol. (Reporter: Nu vorbea despre ISIS?)Nu, niciodată. Deloc, nu vorbea despre asta”, a spus Yamina, mama lui Abdel-Malik.

Băiatul locuia la 700 de kilometri de locul unde a comis atacul împreună cu Adel Kermich. Apropiaţii ştiau că este plecat din localitate să-şi viziteze o verişoară.

„Nu ştiam aşa ceva despre el. Era interesat de Coran, dar nu vorbea niciodată de lucruri precum ISIS. Nu exista aşa ceva în vocabularul lui”, a povestit un prieten de-al lui Abdel-Malik.

Trei persoane din anturajul celui de-al doilea atacator au fost arestate preventiv în Franţa.

Citiți și: 
VIDEO. Imagini din timpul luării de ostatici din Franța
Francois Hollande: Franţa este în război
O persoană a fost reținută după atacul de la o biserică din Normandia
Reacția Papei Francisc după atacul din biserica din Franța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri