Alegeri prezidenţiale în Georgia. Epoca președintelui prooccidental Saakașvili ia sfârșit

Data publicării:
6143946-AFP Mediafax Foto-VANO SHLAMOV

Favoritul scrutinului este Ghiorghi Margvelaşvili, un fost profesor de filosofie, candidat al coaliţiei Visul Georgian, condusă de premierul Bidzina Ivanişvili.

Scrutinul de astăzi marchează finalul epocii Saakaşvili, venit la putere în urma „Revoluţiei Trandafirilor” din 2003, care nu mai are dreptul de a candida după două mandate consecutive.

Viitorul preşedinte al Georgiei va avea mai puţine prerogative decât premierul în urma modificării Constituţiei. Cel care va câştiga scrutinul va avea dificila misiune de a normaliza relaţiile cu Rusia, rămase tensionate după războiul de cinci zile din 2008, în urma căruia Georgia a pierdut controlul asupra Osetiei de Sud şi a Abhaziei, teritorii separatiste georgiene.

În timpul mandatului lui Mihail Saakaşvili, Georgia a adoptat o politică prooccidentală și a făcut demersuri pentru intrarea în NATO, însă Franța și Germania - grijulii în privinţa relaţiilor cu Moscova - s-au opus la summitul din 2008, care a avut loc la București.

Cine este favoritul scrutinului

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Fost profesor de filosofie, pasionat de tricotaj, Ghiorghi Margvelaşvili este favoritul alegerilor prezidenţiale ce au loc duminică în Georgia, unde Mihail Saakaşvili se pregăteşte să plece de la putere după un deceniu tumultuos în care s-a aflat la conducerea statului.

Margvelaşvili, în vârstă de 44 de ani, este candidatul coaliţiei Visul Georgian, condusă de miliardarul şi premierul Bidzina Ivanişvili, care a învins tabăra lui Mihail Saakaşvili în alegerile legislative desfăşurate în urmă cu un an.

Însă preşedintele în exerciţiu al Georgiei îl contestă pe posibilul său succesor, considerându-l o „marionetă”, relatează AFP, preluată de Mediafax.

„Margvelaşvili este cunoscut în mediile intelectuale, dar mai puţin în cel public”, subliniază politologul Alex Rondeli, preşedintele Fundaţiei Georgiene pentru Studii Strategice Internaţionale.

Fost profesor de filosofie şi rector al prestigioasei universităţi private GIPA, el a ocupat pentru o scurtă perioadă de timp posturile de ministru al Educaţiei şi de vicepremier în Guvernul Ivanişvili.

Marioneta miliardarului?

„Sprijinul lui Ivanişvili l-a ajutat să câştige popularitate", subliniază Alex Rondeli, în timp ce tabăra lui Saakaşvili denunţă lipsa de independenţă a favoritului scrutinului.

"Cine trebuie să fie următorul preşedinte georgian, marioneta unui om bogat sau un om politic independent şi experimentat?", a întrebat recent Saakaşvili în cadrul unui miting de susţinere a candidatului său, David Bakradze.

Aceste critici sunt respinse, însă, de către Bidzina Ivanişvili, care a promis să se retragă de pe scena politică după scrutin pentru a se dedica susţinerii societăţii civile.

„Nu am intenţia să conduc Georgia din umbră”, a declarat Ivanişvili într-un interviu acordat recent pentru AFP.

Ghiorghi Margvelaşvili este creditat cu aproximativ 40% dintre intenţiile de vot, în faţa fostului preşedinte al Parlamentului, David Bakradze (20%).

Margvelaşvili, care vorbeşte engleza, a promis să continue politica de integrare în NATO şi Uniunea Europeană lansată de Mihail Saakaşvili.

În acelaşi timp, el va trebui să amelioreze relaţiile cu Rusia, foarte dificile de la izbucnirea războiului-fulger din august 2008 pentru preluarea controlului în teritoriul separatist georgian prorus Osetia de Sud.

„În paralel cu prioritatea integrării (în structurile) euroatlantice, trebuie să scădem tensiunea în relaţiile noastre cu Rusia", a subliniat într-o dezbatere televizată Margvelaşvili, a cărui fiică din prima căsătorie, Ana, şi-a făcut studiile la Moscova.

Un alt tip de politician

Margvelaşvili are imaginea unui om simplu şi apropiat de popor, foarte apreciată în mica republică din Caucaz. Cu câteva zile înainte de alegeri, el a fost surprins în timp ce se afla la cumpărături într-un supermarket.

Într-o altă fotografie apare tricotând şosete, ceea ce a stârnit amuzamentul pe reţelele de socializare.

Margvelaşvili locuieşte împreună cu partenera sa, actriţa Maka Ciciua, foarte cunoscută în Georgia.

„Ea m-a învăţat să rămân calm în situaţii dificile”, a dezvăluit el într-un interviu.

„Comparat cu Saakaşvili, el reprezintă, în mod evident, un alt tip de politician”, arată politologul Alex Rondeli. „Probabil că acesta este omul de care Georgia are nevoie în acest moment”, a adăugat el.

Președintele Mihail Saakașvili a fost în vizită la București în octombrie anul trecut / FOTO: MEDIAFAX

Erou al „Revoluţiei Trandafirilor” în 2003, Saakaşvili şi-a atras simpatia capitalelor occidentale prin dorinţa de a face reforme şi de a lupta împotriva corupţiei. Însă imaginea sa a fost afectată în timp, din cauza dispersării unor acţiuni de protest în forţă, în urma unor scandaluri, a unor acuzații de încălcare a libertăţii presei şi, mai ales, războiului cu Rusia, ţară care a recunoscut independenţa celor două teritorii georgiene separatiste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri