Aleksandr Lukașenko: Evreii din Belarus ar trebui “plasați sub control” 

Data publicării:
Aleksandr Lukasenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukașenko a mai făcut declarații antisemite și în trecut. FOTO: Gulliver/Getty Images

Aleksandr Lukașenko i s-a adresat lui Semion Șapiro, președintele Comitetului executiv regional Minsk, etnic evreu, şi a adus critici severe la adresa lui Iuri Ziser, proprietarul site-ului TUT.by: “Am fost informat că acest Ziser nu se poartă decent. Cât timp se mai poate lucra așa? V-am rugat încă de acum un an ca toți evreii din Belarus să fie plasați sub control! Nu putem în niciun fel normaliza un om?”.

Într-o declarație telefonică pentru postul Radio Svoboda, Iuri Ziser și-a exprimat surprinderea în legătură cu acest atac la adresa etniei sale. „Am fost surprins. Nu îmi pot imagina cum poți „să controlezi” toți evreii. La urma urmei, ei nu reprezintă o organizație. În genere, cum poți controla o etnie? Sunt zeci de mii de evrei în Belarus”, a afirmat el.

„Noi, desigur, ascultăm punctele de vedere ale acestor persoane. Dar luăm deciziile în mod independent, pe baza politicii noastre editoriale”, a mai spus Iuri Ziser, care a făcut această declarație din Amsterdam, unde se află într-o călătorie de afaceri.

Aleksandr Lukașenko a mai făcut declarații antisemite și în trecut, potrivit aceluiași post de radio.

În 2007, președintele belarus a făcut obiectul unor critici din partea Israelului după ce numise orașul Bobruisk drept „o cocină” și a spus că această stare de degradare a orașului poate fi explicată prin faptul că acolo trăiesc mulți evrei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri