EXCLUSIV. Ambasadorul Iurie Reniță: Opțiunea proeuropeană a Republicii Moldova nu e îndreptată împotriva vreunei țări

Data publicării:
iurie renita mediafax ambasador republica moldova

Doar după semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE, „procesul devine ireversibil”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova. „ Atunci nu contează ce forţă politică e la putere în Republica Moldova, este un angajament al statului și el urmează să-l promoveze”, a precizat diplomatul.

Digi24: Concret, care sunt reformele pe care trebuie să le facă Republica Moldova că să se apropie de UE?

Iurie Reniță: Reformarea Justiţiei este o chestiune delicată. Decurge greu în ficerae ţară care provine dintr-un regim totalitar, pentru că e nevoie de o nouă mentalitate, mai precis racordare la cerinţele şi standardele UE. Al doilea aspect, de asemenea important, este lupta anticorupţie. Împotriva acestui flagel trebuie să luptăm cu mai multă insistenţă şi cu mai multă eficientă. Fiindcă s-au făcut declaraţii, dar sunt necesare şi acţiuni concrete. Al treilea aspect la care aş dori să mă refer este transparenţa în cazul privatizărilor.

Care sunt avantajele concrete pentru cetăţenii moldoveni?

În primul rând, consolidează opţiunea pro-europeană a societăţii moldoveneşti, e un moment extrem de important. În al doilea rând, confirmă vocația noastră europeană. Sunt, poate, noţiuni aşa mai generale, dar sunt esenţiale pentru demnitatea noastră ca cetăţeni europeni. La Vilnius va fi menţionat, în cadrul declaraţiei politice, liberalizarea sistemului de vize. Este extrem de important acest moment, cu efect imediat în societate. Republica Moldova va intra într-o logică de preaderare. Urmare a reformeleor pe care le vom face în continuare, vom fi eligibili pentru fondurile de preaderare. Suntem o ţară mică şi toţi realizează această stare de fapt. O injecţie financiară nesemnificativă din partea UE, extrem de semnificativă pentru Republica Moldova ar schimba mai repede în bine toate lucururile, starea generală, mă refer la cea economică, socială.

Aţi vorbit de ridcarea vizelor. Nu va este teamă că vor pleca tinerii în Spania, în Italia, în străinătate?

Avem suficiente motive de optimism, inclusiv din experienţa mea, aici, la Bucureşti cu studenţii moldoveni. În numeroasele mele întrevederi, fac un apel la revenirea lor acasă. O parte din ei să ştiţi că revin. Guvernul de la Chişinău a adoptat programe pentru tinerii care au fost în străinătate şi au venit acasă cu o sumă de bani, pe care urmează să o investească. 

Parafarea acordului de Asociere nu va schimba un lucru: vecinătatea Rusiei. Tocmai de la Moscova a mai venit un mesaj, de la domnul Rogozin, care spunea că semnarea acestui document va redeschide conflictul transnistrean.

Declaraţii de acest gen exprimă poziţia preşedintelui, prim-ministrului, ministrului de Externe? Mai important e să perseverăm și să consolidăm opţiunea europeană prin acţiuni concrete. Aş face referire la gazoductul Iaşi-Chişinău, despre care s-a vorbit atât de mult. Sper ca, la finele anului viitor, să beneficiem de acest gazoduct. El ar putea acoperi până la 30% din necesarul pentru Republica Moldova. Este extrem de important, dincolo de dimensiunea economică, financiară, mai are şi un mesaj politic, ne permite să diversificăm resursele energetice. Actualmente noi suntem în situaţia pe care o cunoașteți: 100% dependenţi de gazul rusesc.

Iar la dumneavoastră acasă, la Chişinău, un oficial rus a sugerat că apropierea de UE va lăsa Republica Moldova în frig.

Bine, sperăm să nu ajungem în situaţia respectivă. Cred că Republica Moldova n-a oferit niciun motiv să fie tratată în asemenea natură. Relaţia cu Federația Rusă ne-o dorim să fie una excelentă, foarte bună. Este şi o prioritate a politicii externe a statului moldovenesc, o relaţie privilegiată, chiar strategică cu Federația Rusă.

Cum credeţi că se va comporta Rusia după parafarea documentului la Vilnius?

Nu credem că summitul de la Vilnius ar trebui să constituie un impediment, un obstacol pentru relaţia noastră bilaterală cu Rusia. Opţiunea proeuropeană a Moldovei nu este îndreptată împotriva cuiva, a unei ţări. Este o abordare greşită . 

Deci nu vă temeţi de un nou embargou asupra vinului moldovenesc.

N-ar trebui. Vedeţi noi am trecut printr-o situaţie similară în 2006, care ne-a întărit mult, şi am tras concluziile de rigoare. Dacă în 2006- 2007, dependenţa era de circa 80%, acum este de 25%. Vedeţi, am procedat corect. Am diversificat pieţele. Şi constatăm că România, dincolo de faptul că este principalul partener comercial, mai recent a devenit principalul importator al vinurilor moldovenești, alături de Polonia. 

UE vă susţine, dar vă pune şi condiţii. Președintele Barroso a spus clar că Republica Moldova nu poate fi şi în Comunitatea Statelor Independent, şi în UE, deci trebuie să alegeţi.

Când ştim că suntem eligibili pentru UE, atunci vom decide. Acum suntem într-o situaţie delicată. Noi nu am reuşit să stabilim o relaţie consolidată cu Bruxellesul.

Ce efect credeţi că va avea anunţul făcut de Ucraina în ajunul summitului de la Vilnius, şi anume că suspendă negcierile cu UE?

Respectăm decizia a statului vecin, a Ucrainei. Reiterăm dorința de a împărţi cu Ucraina aceaşi zona de prosperitate şi de valori europene. Este extrem de important, de vreme ce e vorba doar de o suspendare, sperăm că se va reveni la ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri