Apar noi înregistrări în Polonia: Sikorski îl critică pe David Cameron. Premierul Tusk recunoaște voalat autenticitatea lor

Data publicării:
radoslaw sikorski - wikipedia

În nouă înregistrare publicată de săptămânalul Wprost, Radoslaw Sikorski este auzit în timp ce discută cu ministrul de Finanţe, despre premierul David Cameron. Şeful diplomaţiei poloneze vorbeşte, şi nu în termeni prietenoşi, despre încercarea liderului britanic de a negocia schimbarea regulilor Uniunii Europene.

„Este ori o mişcare nesăbuită, ori, nu pentru prima dată, este vorba de incompetenţa sa în afacerile europene. Mai ţii minte, a distrus Pactul Fiscal. L-a distrus, pur şi simplu. Pentru că nu este interesat, pentru că nu ştie, pentru că el crede în toată propaganda aceea stupidă şi încearcă prosteşte să manipuleze sistemul”, ar fi spus Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe.

Faţă în faţă cu acest scandal, premierul polonez a recunoscut voalat autenticitatea înregistrărilor.

„Persoanele care interceptează convorbiri în mod ilegal nu vor dicta Guvernului Poloniei cum să procedeze atunci când vine vorba despre demiterea şi numirea unor miniştri. Nu voi face niciun politician să suporte consecinţele, chiar dacă a păcătuit doar prin cuvinte vulgare în timpul unei conversaţii private. Mă tem că astfel de acţiuni vor duce la un dezastru nu doar în politica Poloniei, ci şi a Europei şi a lumii”, a declarat Donald Tusk, premierul Poloniei.

Noua înregistrare vine după cea publicată duminică, în care acelaşi ministru de Externe al Poloniei descria relaţia cu Statele Unite ca fiind fără nicio valoare şi mai degrabă dăunătoare în condiţiile în care oferă ţării sale un fals sentiment de securitate. Administraţia de la Washington a încercat să minimalizeze efectul acestor declaraţii.

„Statele Unite şi Polonia au relaţii incredibil de puternice, relaţii bazate pe valori comune, puternice. Polonia este un partener cheie al NATO în acea parte a lumii. Nu pot să comentez despre presupuse înregistrări, nu pot să le confirm autenticitatea şi nici contextul”, a spus Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Tot publicaţia Wprost a dezvăluit recent un aranjament realizat anul trecut între Banca Centrală şi guvern, care viza demiterea ministrului de finanţe din acea perioadă. Aceste înregistrări au provocat o criză politică în Polonia, unde opoziţia a cerut demisia Guvernului de centru-dreapta condus de către Donald Tusk.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri