Atacul armat de la Munchen a fost plănuit timp de un an. Pistolul a fost cumpărat de pe internet

Data publicării:
munchen GettyImages-579198418-2

David Ali Sonboly a vizitat și școala din Winnenden, unde a avut loc un alt atac în masă - în 2009 un adolescent a ucis acolo 15 persoane – și a făcut fotografii.

Anchetatorii au găsit în camera sa documente despre norvegianul Anders Behring Breivik, care a omorât 77 de oameni, mai ales tineri, în 2011.

Potrivit poliției, în urmă cu câteva săptămâni, atacatorul i-ar fi spus unei fete în vârstă de 14 ani care locuia în același bloc: „O să vă omor pe toți”.

Poliţia a aflat şi de unde şi-a cumpărat pistolul. Arma a fost procurată de pe „internetul ascuns” (dark web), o zonă a internetului care nu este accesibilă utilizatorilor obișnuiți.

Arma avea seria ștearsă, dar se pare că provine din Slovacia, potrivit unor reprezentanți ai poliției germane, citați de Sky News.

Atacatorul era un jucător pasionat de jocuri video de tir, inclusiv „Counter-Strike: Source”, a spus Anchetatorul bavarez Robert Heimberger, citat de News.ro.

Un purtător de cuvânt al Procuraturii din Munchen, Thomas Steinkraus-Koch, a declarat că nu există, în continuare, probe cu privire la o motivaţie politică a atacului.

Un român din Munchen i-a povestit corespondentului Digi24 Raluca Lunculescu cum s-a schimbat orașul după atacul de vineri seara

Atacatorul nu şi-a ales victimele, a subliniat Steinkraus-Koch. El a confirmat însă că tânărul a chemat mai mulți adolescenți la centrul comercial cu ajutorul unui cont de Facebook.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a sugerat, tot duminică - în pofida faptului că Snoboly a folosit o armă pe care şi-a procurat-o ilegal - că este necesar ca Germania să impună un control asupra armelor de foc şi mai strict decât în prezent.

„Avem nevoie să facem tot ceea ce va fi posibil pentru a opri accesul la arme letale şi să le controlăm strict”, a declarat el pentru grupul de presă Funke.

David Ali Sonboly a deschis focul vineri seara asupra unui grup de persoane, la ieşirea dintr-un restaurant McDonald's şi apoi în centrul comercial Olympia.

El a omorât nouă persoane, după care s-a sinucis, în timp ce poliţia îl căuta să-l aresteze. Între persoanele pe care le-a ucis sunt trei kosovari, trei turci şi un grec.

În rucsacul pe care-l purta, anchetatorii au găsit aproximativ 300 de gloanţe, ceea ce înseamnă că bilanţul ar fi putut să fie mult mai mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri