Avion prăbuşit în Ucraina. Cutiile negre au fost predate oficialilor malaezieni. Trenul care transportă cadavrele victimelor a ajuns la Harkov

Data publicării:
avion ucraina tren cadavre mediafax

ACTUALIZARE 16.25. Un avion la bordul căruia vor fi depuse rămăşiţele victimelor zborului MH17 urmează să ajungă în Olanda miercuri, unde identificarea acestora ar putea să dureze mai multe luni, a dat asigurări marţi premierul olandez Mark Rutte, relatează AFP, citat de Mediafax.

"Aşteptăm ca primul avion să plece mâine (miercuri), în cursul zilei", a declarat premierul într-o conferinţă de presă, la Haga.

Avionul va ateriza la Eindhoven, în sudul Olandei, de unde cadavrele vor fi transportate către o bază militară, la Hilversum, la sud-est de Amsterdam, la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri de aeroport.

Numărul exact al rămăşiţelor care se află în trenul frigorific care a ajuns astăzi la Harkov nu este conoscut, dar, potrivit OSCE, ar fi vorba despre 200 de cadavre.

"Potrivit unor informaţii neconfirmate este vorba despre 282 de corpuri", a precizat Rutte.

În Ucraina sunt efectuate pregătiri "pentru ca identificarea să poată să fie efectuată în cel mai bun mod posibil în Olanda", precizează premierul, şi anume "imediat ce un anumit număr de victime va fi gata să fie transportat, un avion va pleca".

"Imediat ce o victimă va fi identificată, familia va fi informată cu prioritate şi nimeni altcineva. În unele cazuri acest proces va merge foarte repede, în altele poate să dureze săptămâni sau chiar luni", a declarat premierul.

El a refuzat să abordeze subiectul unor posibile sancţiuni vizând Rusia, care ar fi furnizat racheta cu care a fost doborât avionul, în contextul în care miniştrii de Externe s-au reunit la Bruxelles, inclusiv ministrul olandez Frans Timmermans.

"Olanda nu se opune impunerii unor sancţiuni", a declarat el.

El a confirmat că Olanda va conduce ancheta "la cererea Kievului". "Vom afla întregul adevăr", a subliniat acesta.

ACTUALIZARE 12.15. Trenul cu trupurile victimelor tragediei aviatice din Ucraina a ajuns în oraşul Harkov, după mai bine de 15 ore, adică de trei ori mai mult faţă de o călătorie normală pe acest traseu.

Oraşul este sub controlul autorităţilor de la Kiev şi de aici, trupurile vor fi duse cu un avion militar în Olanda, pentru identificare.

Este un nou pas important în ancheta privind doborârea avionului malaezian cu 298 de oameni la bord, după ce aseară separatiştii au predat cutiile negre unor oficiali malaezieni.


„Iată cutiile negre. Le cer reprezentanţilor Republicii Populare Doneţk şi Malaeziei să semneze protocolul”, a spus, în fața camerelor de luat vederi, Aleksandr Borodai, liderul separatiștilor din Donețk.

El a mai anunţat o măsură solicitată de comunitatea internaţională încă din momentul prăbuşirii avionului: facilitarea accesului în zonă prin încetarea focului pe un perimetru de zece kilometri în jurul locului tragediei.

„Transmit sincera noastră apreciere Excelenţei Sale domnul Borodai pentru că a luat în considerare cererea noastră şI a predat cutiile negre ale aeronavei Malaeziei. Acestea sunt proprietatea a Malaeziei”, a declarat Mohamed Sakri, unul dintre oficialii delegației malaeziene.

Între timp, olandezii îşi plâng morţii. O slujbă comemorativă a avut loc la Uttrecht, la care au participat regele Willem Alexander şi regina Maxima, dar şi premierul acestei ţări.

În mai multe oraşe au avut loc marşuri în memoria victimelor tragediei.

„Mă aflu aici din compasiune faţă de familiile victimelor tragediei aviatice. Mulţi oameni au murit iar acesta este un omagiu adus acelora care nu mai sunt printre noi”, a declarat un participant.

În cazul altora, pierderea celor dragi a stârnit o furie nemărginită. Este şi cazul unui olandez care i-a trimis o scrisoare dură preşedintelui rus, pe care-l consideră vinovat de prăbuşirea aeronavei.

Trupurile neînsufleţite ale victimelor vor ajunge în cursul zilei în Olanda. 

Ancheta în cazul prăbușirii avionului urmează să fie condusă de o echipă de specialişti din Olanda, statul care a suferit cea mai mare pierdere - 192 de cetăţeni ai acestei ţări au murit după ce aeronava malaezienă a fost doborâtă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri