Avocatul lui Vlad Filat: Dacă va fi menținut arestul preventiv, vom merge la CEDO

Data publicării:
vlad filat - fb-1

„Instanţa de judecată a admis demersul procuraturii prin care a fost aplicat arestul preventiv pe 30 de zile în privinţa învinuitului Filat Vladimir”, a spus Adriana Beţişor, procuror. Decizia magistraţilor a fost luată cu doar o jumătate de oră înainte ca ordonanţa de reţinere a fostului premier să expire.

Acuzat de fraudă, trafic de influenţă şi corupere pasivă, Vlad Filat nu a fost prezent la şedinţa de judecată. „S-a invocat inclusiv că nu se simte bine, ceea ce nu este confirmat, însă este o voinţă a învinuitului”, a spus procurorul Adriana Beţişor.

Procurorii ceruseră încă de sâmbătă emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Şedinţa de judecată a fost, însă, amânată cu o zi.

Acum, avocaţii lui Vlad Filat spun că vor contesta decizia judecătorilor.

„Următoarea instanţă este la Curtea de Apel. Dacă și acolo va fi menținut arestul preventiv, atunci vom merge la CEDO”, a spus Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat.

Sociologii şi analiştii politici cred că arestarea preventivă a fostului premier nu va afecta alianţa de guvernare şi, prin urmare, nici parcursul european al Republicii Moldova.

„Nu va avea ca efect resetarea alianţei de guvernare de la Chişinău, nici măcar alegeri anticipate la Chişinău. Prin urmare, Republica Moldova, atât de fragilă cât este democraţia ei, va rămâne totuşi cu o alianţă de guvernare orientată proeuropean”, consideră Dan Dungaciu, sociolog.

Vlad Filat este acuzat că în perioada în care a condus guvernul ar fi primit sute de milioane de dolari de la Ilan Shor, un influent om de afaceri rusofon. Procurorii spun că, în schimbul banilor, l-a numit pe afacerist preşedinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii. Este una dintre cele trei bănci din ale căror conturi a dispărut suma de un miliard de dolari. La scurt timp de la arestarea sa preventivă, fostul premier l-a dat în judecată pe Ilan Shor pentru declaraţii mincinoase.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri