Președintele Bulgariei, despre Schengen: „Am pornit împreună și dacă vom fi separați, niciunul dintre noi nu va mai fi privit cu încredere”

Data publicării:
plevneliev digi24
Cum va ajuta aderarea României și Bulgariei la Schengen la mai buna protecție a granițelor europene?

Rosen Plevneliev: Astăzi am avut discuții reușite cu partenerii mei, președintele, prim-ministrul, președintele Senatului. Am căzut de acord că ceea ce am început împreună, vom duce la capăt împreună, din Bulgaria și România, ca un proiect de succes. Pentru că nu este vorba doar de discuții politice, de condiții tehnice, ci și despre bună cooperare, despre a fi un partener de încredere. Iar încrederea se bazează pe rezultate. Dacă vorbim despre Schengen, România şi Bulgaria au rezultate. Asigurăm securitatea granițelor europene. Sistemele noastre de comunicare și tehnologice de la frontieră sunt în conformite cu cele mai înalte standarde europene. Asigurăm mult mai bine granițele non-europene decât alte state membre, mai ales din sud.

Avem o viziune clară, priorități clare și arătăm în același timp că avem și capacitățile necesare. Deci, Bulgaria și România vor încheia împreună, cu succes, acest drum spre statutul de membru Schengen.

Am fost de acord, de asemenea, că nu vom permite să fim separați de o singură chestiune. Am pornit împreună și dacă vom fi separați, niciunul dintre noi nu va mai fi privit cu încredere. Împărțim aceleași granițe, tehnologii și comunicare, dar și probleme. Am îndeplinit aceleași cerințe.

Schengen nu poate fi legat de mecanismul MCV, nu a fost legat niciodată, pentru niciun alt membru Schengen. Nu ar trebui să fie nici cazul nostru.

Împreună suntem mai puternici pe scena politică de la Bruxelles, Berlin, Londra și Paris, împreună punem întrebări clare și cerem răspunsuri clare. Anumite chestiuni nu trebuie legate și procesul trebuie încheiat.

Ne pregătim ca în săptămânile, lunile următoare, să demarăm împreună o nouă inițiativă diplomatică reușită, prin care să încheiem faza I a deschiderii granițelor Schengen pentru Bulgaria și România, a granițelor aeriene și maritime.

Deci, trebuie să cooperăm în continuare și să terminăm împreună ceea ce am început împreună.

Putem spune că în acest moment negocierile de aderare la Schengen sunt blocate?

Am văzut anumite state membre că folosesc chestiunea Schengen pentru scopuri de politică internă. Și asta nu ar trebui permis. Am așteptat mai mulți ani ca problemele politice interne ale Olandei, de exemplu, să se rezolve.

Comisia Europeană, Parlamentul European au cooperat cu noi ca să fie clar că acest lucru este inacceptabil. Comisia Europeană a spus clar că suntem pregătiți pentru aderare. Parlamentul European a adoptat de două ori o declarație prin care spune că Bulgaria și România sunt gata de aderare.

Citiți și: 

Bulgarii, invidioși pe reformele din Justiție ale României
EXCLUSIV. Președintele Bulgariei: UE nu este un „frate mai mare” care îţi oferă prosperitate, bani și dezvoltare
Vicepremierul Bulgariei: Ţara noastră trebuie să urmeze exemplul României în combaterea corupţiei
Noul vicepremier bulgar vrea să vină în România ca să vorbească despre Schengen
Preşedintele Consiliului European: Bulgaria şi România sunt bine pregătite să adere la Schengen

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri