Cele mai sângeroase atacuri teroriste în Europa ultimelor două decenii

Data publicării:
atentate spania 2004 - 2243075-AFP Mediafax Foto-PIERRE-PHILIPPE MARCOU

11 martie 2004. Aproape 200 de oameni au murit în urma celui mai grav atac terorist din istoria modernă a țării FOTO: AFP/MEDIAFAX

 - 24 mai 2014 - BELGIA: Un bărbat a deschis focul în holul de la intrarea Muzeului Evreiesc din Bruxelles, provocând moartea a patru persoane, între care un cuplu de turiști israelieni. Arestat la Marsilia, în sudul Franței, franco-algerianul Mehdi Nemmouche, în vârstă de 29 de ani, a fost predat la sfârșitul lui iulie poliției belgiene, care l-a inculpat pentru "asasinat într-un context terorist" şi plasat în arest preventiv.

 - 22 mai 2013 - MAREA BRITANIE: Un soldat, Lee Rigby, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis de doi bărbați în apropierea unei cazarme militare a Royal Artillery, la Woolwich, un cartier din sud-estul Londrei. Potrivit unor martori, cei doi agresori îi încurajau pe trecători să filmeze scena în timp ce își atacau victima strigând "Allah Akbar". Agresorii au fost arestați.

- 11-19 martie 2012 - FRANȚA: Între 11 și 15 martie, Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, a ucis trei militari la Toulouse și Montauban, apoi, la 19 martie, trei copii și un profesor la colegiul evreiesc Ozar Hatorah din Toulouse. El a fost ucis de poliție pe 22 martie, la capătul unui asediu de 32 de ore.

- 18 iulie 2012 - BULGARIA: Cinci turiști au fost uciși pe aeroportul din Burgas (est), în urma exploziei unei bombe într-un autobuz. Printre morți s-au numărat șoferul autobuzului și autorul atentantului. Israelul a acuzat mișcarea șiită libaneză Hezbollah de comiterea acestui atentat.

- 22 iulie 2011 - NORVEGIA: Un extremist de dreapta, Anders Behring Breivik, a provocat explozia unei bombe în apropierea sediului Guvernului norvegian, la Oslo, un atac soldat cu opt victime, apoi a deschis focul asupra unei tabere de vară a Tinerilor Laburiști, pe Insula Utoeya, ucigând 69 de persoane, majoritatea adolescenți. El ispășește o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Norvegia, care ar putea fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos pentru societate.

- 7 iulie 2005 - MAREA BRITANIE: Patru atentate sinucigașe coordonate la oră de vârf în trei trenuri de metrou și un autobuz din Londra au provocat moartea a 56 de persoane și 700 de răniți. Ele au fost revendicate de o grupare care susținea că face parte din rețeaua teroristă Al-Qaida.

- 11 martie 2004 - SPANIA: Aproximativ zece bombe au explodat în jurul orei locale 07.40 (08.40, ora României) la Madrid și la periferia acestui oraș, la bordul a patru trenuri, provocând moartea a 191 de persoane și aproape 2.000 de răniți. Acest atentat, revendicat în numele Al-Qaida de o celulă islamistă radicală, este cel mai sângeros din Europa Occidentală de la cel de la Lockerbie (Scoția), în 1988, comis împotriva unui avion de linie, soldat cu 270 de morți.

- 11 octombrie 2002 - FINLANDA: Un atentat cu bombă într-un centru comercial din Vantaa, în apropiere de Helsinki, a provocat moartea a șapte persoane, inclusiv autorul, și peste 80 de răniți. Atentatul a fost comis de un student în vârstă de 19 ani.

- 15 august 1998 - Marea Britanie a fost afectată de cel mai grav carnagiu în 30 de ani de conflict în Irlanda de Nord. Un atentat cu mașină capcană la Omagh (centrul provinciei Ulster) a provocat moartea a 29 de persoane și 220 de răniți. Atentatul a fost revendicat de un grupuscul disident din Armata Republicană Irlandeză (IRA) care se opunea procesului de pace.

- 25 iulie 1995 - FRANȚA: O bombă a explodat într-un tren al rețelei expres regionale (RER), la stația "Saint-Michel", în centrul Parisului, provocând moartea a opt persoane. Atribuit unor extremiști islamiști algerieni, acest atentat a fost cel mai sângeros în contextul unui val de acțiuni teroriste în cursul verii anului 1995, soldat cu peste 200 de răniți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri