Celulă teroristă pe axa Paris-Bruxelles. Care sunt legăturile dintre teroriști 

Data publicării:
scutieri molenbeek - GettyImages-516376864-1

Foto: Gulliver/ Getty Images 

Anchetatorii europeni stabiliseră deja numeroase legături între suspecții de la atacurile de la Paris și cei de la Bruxelles, dar procurorii belgieni au adus cele mai concrete dovezi abia vineri. Procurorii au confirmat că atentatorul kamikaze de la aeroportul din Bruxelles a fost cel care a fabricat centurile explozive folosite în noiembrie la Paris.

Artificierul grupării, Najim Laachraoui, în vârstă de 24 de ani era cetățean belgian. Procurorul belgian a precizat că acesta era complicele lui Salah Abdeslam, capturat în 18 martie la Bruxelles. Salah Abdeslam este singurul dintre atacatorii de la Paris care se află în viață.

Najim Laachraoui a fost controlat sub identitatea falsă Soufiane Kayal, la începutul lui septembrie, la frontiera dintre Austria şi Ungaria. Se afla atunci în maşină cu Salah Abdeslam şi cu Mohamed Belkaid, un algerian de 35 de ani ucis săptămâna trecută de autorităţi, scrie New York Times

El a închiriat o casă în Auvelais, locul unde au fost fabricate bombele folosite în atentatul de la Bruxelles.

Investigația a ajuns până în Germania, unde anchetatorii au descoperit o legătură între unul dintre frații el-Bakraoui și un german de 28 de ani din Dusseldorf, care avea legături cu extremiști islamiști. Bărbatul a fost arestat joi seara, pentru a-l împiedica să fugă în Siria. Turcia i-a deportat pe cei doi în Olanda în același avion, dar încă nu se știe dacă se cunoșteau, a precizat purtătorul de cuvânt al Procuraturii din North Rhine-Westphalia.

De asemenea, vineri, Germania a anunțat că a arestat un cetățean marocan în vârstă de 28 de ani, suspectat de legături cu celula teroristă de la Bruxelles. El ar fi primit două mesaje pe telefon cu puţin timp înaintea exploziilor de la Bruxelles. Unul dintre mesaje conţinea numele lui Khalid El-Bakhraoui, atacatorul kamikaze de la metroul din capitala belgiană.

Anchetatorii europeni îl caută acum pe sirianul Naim al-Hamed, în legătură cu atentatele din Paris, au relatat agențiile de presă din Europa. El ar avea legături cu Najim Laachraoui, Khalid el-Bakraoui și Mohammed Abrini, și acesta căutat de autorități.

De asemenea, joi, poliția franceză l-a arestat pe Reda Kriket, care a strâns bani pentru o rețea de jihadiști în 2012 și 2013 și a călătorit în Siria în 2014. Kriket era cunoscut serviciilor de informații din Belgia și Franța, și era suspectat de legături cu unul dintre creierele atentatelor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud. În iulie, a fost condamnat în lipsă în Belgia pentru activități teroriste și posesie de bunuri furate.

După arestarea lui Reda Kriket, ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, a spus că acesta era implicat în planificarea unul nou atentat terorist, dar nu a oferit mai multe detalii.

În Bruxelles, vineri, poliția a arestat trei bărbați pentru a-i interoga în legătură cu arestarea lui Reda Kriket.

Guvernul belgian este sub presiune, după ce mai multe erori ale serviciilor de informații și forțelor de ordine ar putea fi responsabile pentru formarea unei celule bine închegate de militanți ai organizației Stat Islamic, care plănuia atentate pe teritoriul Eurpei.

Ministrul de Interne Jan Jambon și ministrul de gustiție Koen Geens s-au oferit să demisioneze, după atentatele de la Bruxelles, dar premierul Charles Michel le-a cerut să rămână în funcție.  

Citiți și: 
Atentate la Bruxelles. Turcia acuză Belgia că i-a ignorat avertismentele
Erori în anchetele de terorism ale europenilor. Franța a refuzat o listă cu suspecți furnizată de Damasc
O româncă și fetița ei, singurele supraviețuitoare din metroul care a explodat la Bruxelles 
Cum l-au scăpat polițiștii belgieni pe Salah Abdeslam, deși aveau adresa lui  încă din decembrie. De ce nu l-au arestat  
The New York Times: Atentatele de la Bruxelles, încă un eșec confirmat al spionajului european

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri