Consecințe pentru Republica Moldova ale referendumului din Crimeea. E cazul să renunțe la Transnistria?

Data publicării:
impartial crimeea

Cred că, realist vorbind, dacă cineva își făcea iluzii că Federația Rusă își va retrage trupele din Transnistria - până la acest conflict - , cred că de aici înainte trebuie să fii supra-realist ca să crezi că se va petrece asta”, a declarat în emisiunea „Imparțial”, de la Digi24, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române.

Chiar dacă nu se spun lucrurile acestea, Republica Moldova va trebui să-și gândească destinul european plecând inclusiv de la această ipoteză – la un moment dat, s-ar putea să trebuiască să pună între paranteze o cangrenă extrem de adâncă și să plece spre Uniunea Europeană cu teritoriile pe care le controlează. De 20 de ani, până la urmă, Republica Moldova este tributară a ceea ce se întâmplă sau nu se întâmplă într-o regiune pe care n-a controlat-o, de fapt, niciodată, Transnistria declarându-și suveranitatea și independența cu un an înainte de Republica Moldova”, a argumentat Dan Dungaciu.

Întrebat cum ar putea Republica Moldova să renunțe la această „cangrenă”, Dan Dungaciu a spus că în Parlamentul de la Chișinău s-a dat un tip de soluție – o decizie a Parlamentului R. Moldova care vorbea despre aceste trupe ca despre niște trupe de ocupație și o frontieră administrativă. „Nu înseamnă cedare de teritorii. Înseamnă o frontieră administrativă care să-i permită Republicii Moldova să se ducă spre Uniunea Europeană, sperând ca prin nivelul de prosperitate crescut al Republicii Moldova, să aibă un element de negociere mai bun măcar cu partea transnistreană, care refuză în acest moment realipirea la Republica Moldova, inclusiv pentru că (R. Moldova) nu este atractivă nici economic”, a arătat Dan Dungaciu.

 

Dacă Federația Rusă ar vrea să-i facă cel mai mare rău lucru din lume Republicii Moldova, ar dezgheța conflictul transnistrean și-ar permite cetățenilor transnistreni să voteze în alegerile din Republica Moldova. Asta înseamnă vreo 250.000 (de alegători), care înseamnă vreo cinci sau șapte procente”, a atras atenția Dan Dungaciu. „Cum s-ar spune, ai făcut-o praf cu mâinile curate”, a punctat Dungaciu, menționând, în context, echilibrul fragil de forțe de la Chișinău dintre proeuropeni și proestici.

Întrebat dacă va face aceasta Rusia, analistul a recunoscut că „Rusia testează mici procedee” și a adus în discuție referendumul din Găgăuzia. „Dacă Chișinăul n-a putut să gestioneze un referendum în Comrad, în Găgăuzia, o regiune care a fost totuși în siajul Chișinăului de 20 de ani, cum credeți că instituțiile Chișinăului vor putea gestiona Tiraspolul sau regiunea transnistreană?”, a întrebat retoric analistul.

 

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi consideră, la rândul său, că odată cu evenimentele din Ucraina au crescut riscurile pentru Republica Moldova. „Ar trebui, cu atât mai mult, ancorată în Parteneriatul Estic și într-o perspectivă europeană, pe care să sperăm că Bruxelles-ul o va gândi, îi va da un calendar ceva mai accelerat”, a declarat fostul șef al diplomației. Și Teodor Baconschi este de acord cu ideea că perspectiva europeană a Republicii Moldova rămâne una „oarecum utopică” atâta vreme cât pe teritoriul Republicii Moldova persistă acest conflict înghețat. Depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă în Ucraina și de aceea e important ca UE să atragă și mai mult spre ea Republica Moldova, a subliniat fostul ministru de Externe. El a menționat întâlnirea și „pozele” premierului Iurie Leancă cu liderul de la Casa Albă, Barack Obama, ca o dovadă că această „upgradare” a relațiilor cu Vestul deja are loc.

 

Dar mie nu mi se pare că e o upgradare, mie mi se pare că e o vânzare de iluzii ca și până acum. Tocmai, e un joc în planul imaginii, care ocultează cumva ceea ce se întâmplă în planul real politik”, este de părere Oana Popescu, comentator de politică externă și director la Global Focus. „Cine a urmărit în ultimii doi ani Parteneriatul Estic și-a putut da seama că iluzia că intrarea în Uniunea Europeană este un proces cvasidemocratic, care ține doar de îndeplinirea criteriilor interne, este exact o iluzie. Până la urmă, este o negociere strict geopolitică, e o decize politică, unde cred că Moscova și-a făcut simțită clar și tare prezența și s-a impus ca negociatorul-șef în această regiune”, a punctat Oana Popescu. Ea spune că nici măcar liberalizarea vizelor nu i se pare „chiar așa un mare premiu”, pentru că mulți moldoveni au plecat deja. „Cu sau fără Ucraina, cu sau fără accelerarea procesului din partea Uniunii Europene, vedem zilele aceastea că Republica Moldova este într-o situație foarte complicată din punct de vedere al corupției interne, al perspectivei revenirii comuniștilor la putere”, atrage atenția Oana Popescu.

  

Niciun stat din această zonă (fosta regiune comunistă) nu a intrat direct în Uniunea Europeană, toate au intrat mai întâi în NATO, a observat Dan Dungaciu. „Or, Republica Moldova a preferat ideea neutralității, adică pe ideea lui (Leonid) Kucima (fost președinte ucrainean – n.r.), pe care a preluat-o și (Vladimir) Voronin (fostul președinte comunist al R. Moldova – n.r.), cu vițelul deștept care suge de la două vaci. Și jucând și cu Estul, și cu Vestul, neștiind să decidă până la urmă niciodată până la capăt, stă acum, într-un fel victima conjuncturilor – care sunt pozitive, din punctul ăsta de vedere: sigur că Uniunea Europeană a luat-o în serios și președintele Obama se fotografiază cu dl. Leancă, nu ne puteam aștepta la o asemenea poză în condiții normale - , dar, pe de altă parte, pierde controlul asupra regiunii separatiste și iluzia că ar putea să-l recâștige”, a insistat Dan Dungaciu.

Teodor Baconschi consideră că evoluțiile recente din Crimeea vor obliga și Kievul, și Chișinăul să înceteze această oscilație geopolitică, pentru că va fi din ce în ce mai contraproductiv, chiar dezastruos „să joace pe ambele tablouri”.

Întrebarea este: pot?”, a replicat Oana Popescu.

Ne așteptăm și la o clarificare a situației, nu la război mondial, poate nici la război regional, întrucât costurile și riscurile de contagiune ar fi de negestionat”, spune fostul șef al diplomației române. „Acest șoc nu doar că va scoate Occidentul din logica resetării cu orice preț a relațiilor cu Rusia, dar va fi o bătălie a valorilor mult mai pregnantă”, a conchis Teodor Baconschi.

Urmăriți discuția din emisiunea „Imparțial” în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri