Contrabandă cu uraniu în Republica Moldova

Data publicării:
uraniu - politie.gov.md

Poliţia a confiscat 200 de grame de uraniu, un kilogram de mercur şi un kilogram de material solid radioactiv. Suspecţii cereau 1,6 milioane de euro pentru toată cantitate de uraniu, pe care au adus-o în Republica Moldova din Federaţia Rusă la începutul acestui an.  

„Această substanță face parte din categoria numărul 1 de materie primă nucleară folosită pentru producerea bombelor radiologice. Substanţa a fost adusă din ianuarie din Rusia. (...) Suspecţii cereau 8 000 de euro pentru un gram de uraniu. De asemenea, a fost identificat și un kilogram de mercur”, a declarat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Ion Bodrug, citat de UNIMEDIA.

Poliția din Republica Moldova a dat publicității imagini din timpul operațiunii.

La rândul său, publika.md amintește că alte două cazuri răsunătoare de contrabandă cu uraniu au fost înregistrate în ultimii ani. În 2010, poliţia a descoperit într-un garaj din Chişinău aproximativ 2 kilograme de uraniu, în valoare de 9 milioane de euro. Poliştii au arestat trei persoane, inclusiv doi foşti poliţişti. 

Un an mai târziu, a fost anihilată o altă grupare criminală care intenţiona să vândă un kilogram de uraniu la preţul de 32 de milioane de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri