De ce purtau mănuși atacatorii sinucigași de la Bruxelles?

Data publicării:
BELGIA ATAC 2 GettyImages

 

În fotografia respectivă, frații Khalid și Brahim El Bakraoui au fiecare câte o mănușă în mâna stângă. Ca si la atentatele din 13 noiembrie de la Paris, explozibilul folosit în capitala Belgiei a fost  triperoxid de triacetonă (TATP) și, cum la Bataclan atentatorii au avut detonatoarele în mână, a apărut prima ipoteziă: teroriștii de pe Zaventem au folosit mănuși pentru a ascunde dispozitivele. Practic, o baterie ar fi fost suficientă pentru detonare.

Jimmie C. Oxley, profesor de chimie la Universitatea din Rhode Island și unul dintre cei mai cunoscuți experți în TATP, contrazice însă această ipoteză. Exploizibilul s-a aflat în două dintre bagajele atacatorilor – nu în centuri, ca la Paris - și date fiind cantitatea mare de TATP, numărul victimelor și distrugerile provocate, este puțin probabil ca detonatoarele să fi fost sub mănușile din mâna stângă a celor doi, susține Jimmie C. Oxley.

De ce folosesc teroriștii ISIS acest tip de explozibil? Pentru că se poate fabrica din ingrediente ușor de obținut: peroxid de hidrogen concentrat și acetonă, potrivit Washington Post. Substanța rezultată este însă foarte volatilă și puternică, fiind cunoscută ca „Mama lui Satana”.   

Pe de altă parte, jurnaliștii de la New York Times remarcă atât calmul, cât și înfățișarea teroriștilor. Aceștia au făcut tot posibilul pentru a nu atrage atenția forțelor de securitate din aeroport. Gruparea teroristă Stat Islamic și-a instruit atacatorii să își radă bărbile atunci când se află în țări occidentale, pentru a nu ieși în evidență, reamintește publicația citată.

Bruxelles-ul este în stare de alertă maximă după atentatele de ieri. Străzile au fost patrulate toată noaptea de soldaţi şi poliţişti înarmaţi. În jur de 1.000 de militari participă la operaţiunile de securitate, iar efectivele celor din capitală au fost suplimentate încă de ieri cu mai bine de 200.

După apariţia primelor fotografii ale suspecţilor, poliţiştii belgieni au primit o informaţie extrem de importantă. Taximetristul care i-a dus la aeroport pe cei trei i-a recunoscut, a contactat poliţia şi a dezvăluit de la ce adresă i-a luat pe suspecţi.Era vorba de o locuinţă închiriată foarte recent în cartierul Schaerbeek. Zona a fost imediat împânzită de maşini de poliţie, de pompieri, vehicule blindate şi elicoptere care survolează fără oprire. La adresa semnalată, poliţiştii au făcut descoperiri importante: un steag ISIS, o bombă cu cuie şi substanţe chimice.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri