Digi24, pe urmele teroriştilor

Data publicării:
ATAC PARIS-AFP Mediafax Foto-MARTIN BUREAU-3

Miercuri, 7 ianuarie, înainte de prânz, Cherif si Said Kouachi sosesc pe Rue Nicolas Appert, înarmați cu puști Kalashnikov și cu cagule pe față. Intră la numărul 10, în clădirea în care se află redacția ziarului de satiră Charlie Hebdo. Urcă la etajul al doilea și deschid focul în sală în care se ținea ședința de sumar. 12 oameni sunt ucişi de gloanţe.

Atacatorii scapă şi poliţia intră în stare de alertă. Sute de jandarmi şi membri ai trupelor speciale pornesc în căutarea lor şi mai multe raiduri au loc la Reims, la 130 de kilometri de Paris. Poliţiştii scotocesc mai multe ore acest apartament aflat în spatele meu la etajul 1 al acestei clădiri şi prelevează probe, timp în care la Paris este decretat nivel maxim de stare de alertă teroristă. La căderea nopţii, nicio veste despre cei mai căutaţi oameni din Franţa.

Joi, 8 ianuarie. A doua zi de alertă teroristă. Cu doi fugari înarmați încă neprinși, în sudul Parisului, aici la Montrouge, un bărbat deschide focul în trafic asupra a doi polițiști. Agenții, grav răniți, sunt duși la spital. Câteva ore mai târziu, unul dintre ei - o femeie - moare din cauza rănilor.

Între timp, continuă căutarea fraţilor Kouachi într-o zonă împădurită din nord-estul Parisului, cu sate mici si răsfirate. Mai multe elicoptere sunt trimise în recunoaştere, însă trupele speciale nu găsesc nimic până la apusul soarelui. Operaţiunea este suspendată înainte de miezul nopţii, pe 8 ianuarie.

Vineri, 9 ianuarie. Vânătoarea teroriştilor începe încă de dimineaţă. Fratii Kouachi fură o maşină, deschid focul asupra poliţiştilor pe un drum naţional şi, când sunt încolţiţi, se refugiază în această tipografie din Dammartin, unde un bărbat rămâne captiv alături de terorişti. Un dispozitiv de securitate fără precedent este mobilizat pentru această acţiune, format din sute de poliţişti, trupe antitero, dar ei sunt sprijiniţi şi de şase elicoptere ale armatei. Aici, în Dammartin, începe o zi de coşmar.

Coșmarul se transformă în teroare când, la prânz, este anunțată o altă luare de ostatici aici, în Porte de Vincennes, în acest magazin alimentar cu specific evreiesc. Atacatorul din Montrouge a reapărut. A intrat înarmat în clădire, a tras câteva focuri de armă și a luat 19 ostatici. Pe o rază de doi kilometri, totul a fost sub asediul poliției. Câteva școli sunt închise, cu elevii blocați în clase. Nimeni nu iese, nimeni nu intră.

Au trecut opt ore de când fraţii Kouachi se află în tipografie şi tensiunea a ajuns la cote maxime. La un moment dat, cei doi ies din clădire şi încep să tragă asupra jandarmilor. Urmează un schimb de focuri, se aud explozii, din tipografie iese fum. Un membru al trupelor speciale a fost rănit şi este evacuat în grabă. Apoi se anunţă deznodământul: cei doi terorişti au fost ucişi, iar bărbatul dinăuntru a scăpat teafar.

Aproape simultan cu primele schimburi de focuri de la Dammartin, începe asaltul și aici, la magazinul din Porte de Vincennes. Se aud patru explozii, urmate de focuri de armă. Un grup de ostatici iese în fugă din magazin. În urma lor, în clădire intră trupele speciale. Atacatorul este ucis, dar pentru lichidarea sa au plătit cu viața și patru ostatici. Alți patru, grav răniţi, sunt transportaţi la spital.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri