Reacții prudente în privința șanselor de pace în Ucraina după încheierea negocierilor de la Minsk

Data publicării:
discutii de pace Minsk

FOTO: kremlin.ru

ACTUALIZARE 17:50 Ministerul român de Externe va urmări cu toată atenţia „ca ansamblul înţelegerilor atinse să fie implementate neîntârziat, integral şi necondiţionat, astfel încât să fie în măsură să producă rezultate concrete în teren, creând perspectiva pentru un proces politic amplu de soluţionare a crizei din Ucraina”.

ACTUALIZARE 15:40 Acordul anunțat la Minsk rămâne cu multe necunoscute.  

50 de tancuri ruseşti au pătruns în Ucraina în timpul negocierilor de pace


ACTUALIZARE 13:00  Cancelarul Angela Merkel a declarat că nu-și face nicio iluzie pe tema acordului pe Ucraina la care s-a ajuns, joi, la Minsk. Ea a subliniat că mai sunt încă „mari obstacole” de trecut înainte de a ajunge la o rezolvare a conflictului.

„Avem acum o licărire de speranță”, a spus Angela Merkel la Minsk, după încheierea negocierilor. Declarațiile sunt consemnate într-un comunicat transmis de Cancelaria federală. „Nu-mi fac nicio iluzie, nu ne facem nicio iluzie”, a subliniat cancelarul german. „Mai sunt încă mari obstacole în fața noastră (...), există, totuși, o șansă reală de a face să evolueze lucrurile către mai bine”, a declarat Angela Merkel.

ACTUALIZARE 12:00 Grupul de Contact, din care fac parte reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și OSCE, au semnat cu rebelii separatiști o foaie de parcurs pentru implementarea păcii, au anunțat joi, separat, președinții rus, ucrainean, francez și cancelarul german.

„Grupul de Contact a semnat documentul pe care l-am pregătit într-o așa de mare tensiune”, a spus liderul ucrainean, Petro Poroșenko, după aproape 17 ore de negocieri la Minsk.

Informația a fost confirmată de Vladimir Putin.

„Toate chestiunile au fost atinse de acest text care a fost semnat de Grupul de Contact și separatiști”, a spus și președintele francez, Francois Hollande, într-o declarație comună cu Angela Merkel, cancelarul german.

Practic, documentul are la bază și actualizează acordul de încetare a focului la care s-a ajuns în septembrie anul trecut, tot în urma unor negocieri la Minsk, dar care nu a fost niciodată implementat, precizează The Wall Street Journal.

Putin a spus că principalul punct de dezacord se referă la orașul Debalțeve, unde forțele ucrainene sunt asediate de rebeli de zile în șir. Liderii separatiști au cerut forțelor ucrainene să se predea și să abandoneze orașul, ceea ce forțele Kievului refuză.

În versiunea lui Putin, rămâne un dezacord în ceea ce privește linia de demarcație dintre cele două părți. Putin spune că armata ucraineană își va retrage armamentul greu de pe actuala linie de front – care reflectă cuceririle în teren obținute de rebeli în ultimele luni – în timp ce rebelii își vor retrage echipamentele dincolo de linia de demarcație din acordul originar de la Minsk, cel din septembrie.

În ceea ce privește subiectul sensibil al graniței dintre Rusia și Ucraina, Putin susține că Ucraina va restaura controlul prin consultări cu rebelii.

Kievul a mai primit o veste bună joi, după ce FMI a anunțat că îi poate acorda o tranșă de 17,5 miliarde de dolari, pentru a se salva de la faliment.


ACTUALIZARE 11:10 Președintele Vladimir Putin a făcut o scurtă declarație de presă la Minsk în care a anunțat că s-a ajuns la un acord pentru o încetare a focului în Ucraina începând din 15 februarie (miezul nopții dintre 14 și 15 februarie)

În ciuda acestei înțelegeri, liderii nu au reușit să semneze la Minsk un protocol pentru implementarea Acordului de la Minsk, a precizat Vladimir Putin. El a mai spus că negocierile dintre Kiev și separatiștii sunt într-un punct mort, dar rămân șanse să fie reluate.

Kievul refuză să negocieze cu autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, iar părțile nu au ajuns încă la un acord asupra unui document referitor la o reconciliere în Ucraina, a precizat președintele rus.

„Asta n-a fost cea mai bună noapte din viața mea. Dimineața a fost bună, în ciuda tuturor dificultăților din procesul de pace și am putut să cădem de acord asupra unui lucru important”, le-a spus Putin jurnaliștilor prezenți la Minsk.

„De ce au durat discuțiile atât de mult? Cred, din păcate, că din cauză că autoritățile de la Kiev au respins contactele directe cu reprezentanții din Donețk și Lugansk”, a precizat Putin.

El a mai spus că reprezentanții Grupului de Contact (Rusia, Ucraina, OSCE) au semnat un document care conține măsuri practice menite să implementeze acordurile de la Minsk. „Un document a fost semnat chiar acum. Documentul a fost semnat de Grupul de Contact și se numește Pachet de măsuri pentru implementarea acordurilor de la Minsk. Un al doilea document a fost o declarație din partea președinților francez, ucrainean, a mea și a cancelarului german în care spunem că sprijinim procesul”, a adăugat liderul de la Kremlin, citat de sputniknews.com



ACTUALIZARE 9:30  „Nu sunt încă vești bune” în privința negocierilor de la Minsk, a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko, după 14 ore de negocieri. El a acuzat Rusia că pune condiții „inacceptabile”.

Cu toate acestea, agenția RIA Novosti anunța anterior că preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin au făcut un "progres uriaş" în negocierile cu privire la criza din Ucraina care se desfăşoară la Minsk, ajungând la un acord asupra a 80% - zece puncte - din documentul final, transmite Mediafax. „Asupra documentului final s-a ajuns la un acord în proporţie de 80%. Acest document are peste zece puncte. După ce va fi semnat de către "Cei patru de la Normandia" va fi trimis să fie semnat de către Grupul de contact. S-a înregistrat un progres uriaş", a declarat sursa citată de RIA Novosti.


Ora 6:30. Discuţiile de la Minsk par să se apropie de o concluzie, după aproape 12 ore de negocieri intense. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, crede că un acord poate fi semnat în cursul zilei de azi. Angela Merkel, Vladimir Putin, Francois Hollande şi Petro Poroşenko au rămas să stabilească ultimele detalii singuri, fără consilieri. Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene a spus, într-o postare de Facebook, că negocierile sunt dure.

Atmosfera tensionată în care au început negocierile de la Minsk s-a văzut încă de la întâlnirea celor patru lideri. Dacă Vladimir Putin a părut degajat lângă Angela Merkel și Francois Hollande, strângerea de mână cu Petro Poroșenko a fost doar protocolară. Şi discuţiile la care au participat delegaţiile din cele patru ţări au fost la fel de încordate. O dovedeşte o poză în care Vladimir Putin este surprins în timp ce rupe un creion.

Primul care a ajuns la Minsk a fost liderul de la Kiev, Petro Poroşenko.

Apoi au sosit pe aeroportul din Minsk aeronavele cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Francois Hollande. Cei doi lideri occidentali nu s-au grăbit să părăsească aeroportul şi au discutat câteva minute în avionul cancelarului german. Când au coborât, au fost întâmpinaţi de gazde cu pâine şi sare.

Ultimul care a ajuns la Minsk a fost preşedintele rus Vladimir Putin. El a mers direct la palatul prezidenţial unde urmau să aibă loc negocierile. Informaţii sau detalii despre discuţii au ajuns foarte greu la public. Jurnaliştii au fost rugaţi să îşi oprească telefoanele mobile în momentul în care cei patru lideri au ajuns în palatul prezidenţial din Minsk.

Nici presa nu a fost mai liniştită. Doi ziarişti, unul rus, celălaltă ucrainean au fost cât pe ce să se ia la bătaie.

Spital bombardat la Donețk

Chiar dacă negocierile din Belarus au fost pentru pace, războiul a continuat în Ucraina. La aproximativ 1200 de kilometri distanţă de Minsk, la Doneţk un spital a fost bombardat. Un obuz a lovit clădirea, iar o parte a acesteia a luat foc. Un trecător aflat în afara spitalului a fost ucis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri