Doneţk. Manifestanţi proruşi au pătruns în sediile Parchetului şi Serviciilor Speciale

Data publicării:
donetk

Manifestanţi au luat cu asalt cele două clădiri, practic fără să întâmpine vreo rezistenţă din partea forţelor de ordine. Ei reclamă eliberarea liderului lor, „guvernatorul” autoproclamat Pavlo Gubarev.

Manifestanţii pro-ruşi au intrat în clădirea Procuraturii şi au înlocuit steagul Ucrainei cu cel al Rusiei.

Asaltul a avut loc la finalul unei manifestaţii în care s-a cerut alipirea la Rusia, după modelul Crimeei, unde duminică se desfășoară un referendum pe această temă. Mii de oameni au ieşit pe străzi la Donețk pentru a cere o eventuală independenţă. De asemenea, la Harkov, în estul Ucrainei, dar și la Odesa, militanți proruși au manifestat pentru autonomie.

La referendumul din republica separatistă Crimeea, prezenţa la urne este covârşitoare - 60 de sută din alegători au venit la vot până la ora 15.00, anunţă autorităţile din regiunea autonomă.

La ora 20.00, ora României, urnele se vor închide în Crimeea, dar deja prezenţa la referendum este suficientă pentru ca scrutinul să fie validat.

Pe de altă parte, chiar în ziua consultării populare din Crimeea, Rusia şi Ucraina au anunţat că au ajuns la un armistiţiu în republica autonomă. Acordul prevede că trupele ucrainene vor ramâne în interiorul bazelor militare, iar trupele ruseşti nu vor încerca sa preia controlul asupra acestor baze.

Tot astăzi, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea tensiunilor din sudul şi estul Ucrainei, la baza cărora s-ar afla grupări radicale. El a vorbit la telefon cu Angela Merkel, cancelarul german.

Procesul de votare în cadrul referendumului din Crimeea a decurs fără probleme deosebite, iar liderii republicii separatiste se pregătesc de sărbătoare. Mulţi dintre cei care au votat consideră că ziua referendumului este de fapt ziua revenirii în sânul Rusiei.

În schimb, tătari şi etncii ucraineni au boicotat referendumul.

De la Kiev, puterea pro-europeană a ameninţat că-i va găsi şi îi va pedepsi pe cei care promovează separatismul. „Pământul va arde sub picioarele lor”, a spus premierul Arseni Iațeniuk.

Locuitorii Kievului refuză să creadă că republica autonomă se va dezlipi de Ucraina.

Scrutinul este considerat ilegal de Ucraina şi de comunitatea internaţională. Rusia este singura care recunoaşte referendumul, precizând că este dreptul legitim al locuitorilor din Crimeea să decidă alături de cine doresc să meargă mai departe.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri