EXCLUSIV. Ambasadorul Rusiei: Nu va fi război cu Ucraina. Nu am trimis trupe în această țară

Data publicării:
balazs malginov

Domnule ambasador, va începe un război între Rusia şi Ucraina?

Nu. Nu.

În regulă.

Nu este nicio şansă, după părerea mea, nu este nicio şansă.

În mod sigur nicio şansă?

Da.

În momentul în care facem acest interviu se desfăşoară negocieri la Minsk, între Franţa, Germania, Rusia şi Kiev. Care credeţi că va fi rezultatul acestor negocieri de astăzi?

Sperăm că întâlnirea de astăzi va aduce cel puţin la oprirea violenţelor, oprirea schimburilor de foc, oprirea uciderii oamenilor, civililor şi militarilor, şi că cel puţin va deschide o cale pentru o stabilizare a escaladării situaţiei. Acest lucru este foarte important pentru că trebuie să începem în cele din urmă să oprim în primul rând conflictul intern din Ucraina şi oamenii vor începe să folosească limbajul şi metodele diplomatice în locul armelor. De aceea noi credem şi chiar sperăm că aceste forţe care ar dori continuarea luptelor, a destabilizării, a înrăutăţirii situaţiei, nu vor fi majoritare, nu vor câştiga. Sperăm că nu va fi o escaladare a situaţiei. O escaladare a conflictului intern nu este, din păcate, exclus şi sunt multe discuţii care spun că în loc de metode diplomatice ar trebui folosite metode militare şi cred şi sper că după întâlnirea de astăzi tendinţele vor fi spre folosirea negocierii, compromisului, acordurilor şi diplomaţiei.

Care este scopul Rusiei, ce vrea ţara dumneavoastră să obţină după aceste negocieri?

Am vrea să vedem o tendinţă pozitivă în Ucraina, din punctul de vedere al violenţelor, pe care le dorim oprite, am vrea să vedem o detensionare, am vrea să vedem în perspectivă o stabilizare a situaţiei în Ucraina şi în toate regiunile, şi am vrea să vedem că acest trend al destabilizării, această vărsare de sânge, care îi influenţează şi pe ai noştri la fel pentru că avem refugiaţi, avem rude care sunt îngrijorate de situaţia de acolo, am vrea ca toate acestea să se oprească. Vă amintiţi că acum un an, dacă nu mă înşel, pe 24 februarie, am avut o întâlnire, trei ambasadori, cel olandez, cel austriac şi eu, în studioul Digi24.

Da.

Şi prima întrebare a fost: ce se întâmplă la Kiev? Iar răspunsul meu la vremea respectivă a fost: ceva s-a întâmplat la finalul săptămânii şi este foarte periculos, iar consecinţele sunt greu de prevăzut. Era imediat după lovitura de stat de la Kiev, dacă îmi amintesc bine în noaptea dintre 21-22 februarie, vineri spre sâmbătă. Situaţia nu era clară atunci, dar semnele destabilizării care se întindeau peste Ucraina se simţeau deja. Şi nu cu mult timp în urmă preşedintele SUA a spus că ei au fost cei care au mediat această tranziţie de putere, care a fost o lovitură de stat, nu un transfer de putere făcut după prevederile constituţionale. A fost doar o lovitură de stat. Iar după acest lucru, a început procesul de conflicte interne, de lupte de putere, procesul de dezintegrare al ţării. Acum am vrea ca după acest an îngrozitor, care a avut consecinţe foarte grave pentru Ucraina, care a dus la cea mai adâncă criză a sistemului internaţional, cu toate aspectele lui, securitate, economie, diplomaţie, am vrea să se oprească această perioadă şi politicieni serioşi, care pot privi spre viitor şi cărora le pasă, vor reflecta şi analiza mai întâi şi mai apoi se vor aşeza şi vor discuta.

Comandantul trupelor SUA din Europa, Ben Hodges, a declarat că trupe ruseşti au intervenit în acest conflict din Ucraina. Puteţi confirma această informaţie?

Nu doar că nu confirm, dar pot să spun în mod clar că nu este adevărată. Dar dacă un general american a spus asta, este o indicaţie clară că există şansa de a obţine un acord la Minsk şi de a opri agravarea situaţiei. Există anumite forţe care sunt împotrivă şi ar face orice ca să împiedice ajungerea la un acord pentru a detensiona situaţia. Din păcate, din perspectiva noastră, din punctul nostru de vedere, aceasta este situaţia. Pentru că de fiecare dată când există şansa de a ajunge la un acord şi a începe detensionarea, ceva se întâmplă. Este o chestiune complexă şi ar trebui să o discutăm mai detaliat dar au existat provocări. Oamenii mor. Ştiri false sunt lansate pe internet, iar deciziile eşuează. Sper că discuţiile de astăzi de la Minsk vor aduce rezultate.

Interviul integral cu ambasadorul Rusiei, sâmbătă, de la 22.30, la „Pașaport diplomatic”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri