Eforturi pentru a aduce pacea în Ucraina. Dan Dungaciu: Negocierile de la Moscova nu vor fi un final de drum

Data publicării:
dungaciu

O Rusie lovită de criza economică trebuie să fie mai concesivă la negocierile privind situația din Ucraina, susțin Statele Unite, în timp ce europenii ar înclina spre acordarea unor avantaje geostrategice Moscovei, pentru a-i diminua agresivitatea generată de probleme financiare, a explicat Dan Dungaciu.

Chiar dacă europenii vor discuta la Moscova cu președintele Putin, eu nu cred că această discuție - eventual acord – va fi suficientă, pentru că e vorba și de Statele Unite, care nu pot fi lăsate în nicio negociere în afară”, a spus directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Dacă europenii vor ajunge să negocieze o poziție cu Moscova, ei vor trebui, însă, să o concilieze cu pozitia americană, pentru că și în Ucraina există, într-un fel sau altul, două atitudini și față de Rusia, și față de viitorul Ucrainei. Una care, probabil, este mai legată de președintele Poroșenko, care, uneori, sugerează mai degrabă că adoptă poziția europeană și alta este adoptată mai apăsat de premierul Iațeniuk, care pare că înclină spre poziția americană în raport cu Federația Rusă”, a mai spus Dan Dungaciu.

Nu este, în niciun caz, un final de drum această negociere care se petrece la Moscova. Cu siguranță, vor urma și alte tipuri de ajustări”, a conchis directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Liderii europeni fac eforturi pentru a aduce pacea în Ucraina. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, discută la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, căruia îi prezintă un plan menit să pună capăt luptelor cu separatiştii.

Noua propunere de pace este de fapt o variantă îmbunătăţită a acordului de încetare a focului semnat anul trecut la Minsk de autorităţile ucrainene şi separatiştii pro-ruşi. Înţelegerea a rămas însă numai pe hârtie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri