Exerciţii comune americano-lituaniene. Manevrele au loc pe fondul ameninţărilor armate ale Rusiei

Data publicării:
exe

Aproximativ 250 de soldaţi americani, câteva sute de militari lituanieni şi zeci de vehicule blindate au participat la exerciţii comune.

„Toate exerciţiile şi măsurile de siguranţă au loc în contextul situaţiei de la graniţa noastră şi al situaţiei din Ucraina”, a declarat Maiorul Mindaugas Petkevicius, comandant lituanian.

Citiți și Lituania revine la serviciul militar obligatoriu

O desfăşurare armată importantă a avut loc şi în Estonia, la parada dedicată zilei naţionale a acestui stat baltic. La 300 de metri de graniţa cu Rusia au defilat 1.400 de soldaţi şi mai multe vehicule blindate cu însemnele Statelor Unite, Spaniei, Marii Britanii, Letoniei şi Lituaniei.

Preşedintele Estoniei a declarat cu această ocazie că, în noul context creat de criza din Ucraina, este de datoria statului său să-şi întărească armata. Estonia a cheltuit anul trecut 100 de milioane de euro pentru a-şi dota armata cu vehicule blindate noi, produse în Olanda.

Citiți și Avertisment de la fostul şef al NATO: Rusia ar putea ataca una dintre ţările baltice 

La rândul său, Rusia a demarat o serie de noi exerciţii militare în apropierea graniţelor cu statele baltice. Peste 2.000 de soldaţi din trupele aeropurtate au efectuat manevre împreună cu 500 de vehicule blindate.

Moscova şi-a intensificat operaţiunile armate după ce NATO a pus în aplicare, anul trecut, planul de apărare a celor trei state baltice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri