Francezii pedepsesc firmele care închid fabrici

Data publicării:
arcelor franta

Noua lege prevede penalizări drastice pentru firmele care decid să-şi închidă fabricile considerate rentabile. Acestea pot ajunge până la 28.000 de euro pe salariat.

Rentabilitatea este un indicator extrem de vag în acest caz pentru că de fapt o fabrică se închide tocmai pentru că generează pierderi. Însă legea ar putea împiedica relocările în alte țări pentru creșterea profitabilității.

Pedepsele nu se aplică tuturor companiilor, ci doar celor care au peste 1.000 de angajaţi. Fabricile pot fi preluate de propriii angajaţi sau de investitori din exterior.

Practic, închiderea unei fabrici nu va putea fi făcută după dorința proprietarului, iar angajaţii vor fi informaţi cu privire la situaţia ei.

Orice proprietar va fi mereu interesat să vândă mai degrabă decât să închidă, legea ar fi prin urmare redundantă cu realitatea.

Doar că ea introduce o formă de obligativitate care ar putea duce la vânzarea pe mai puțini bani.

Noua lege, numită Florange este, de fapt, o idee lansată anul trecut de preşedintele francez Francois Hollande.

Aflat la acea vreme în campanie electorală, Francois Hollande le-a promis angajaţilor de la combinatul siderurgic ArcelorMittal din Florange că va sprijini adoptarea unei legislaţii care să le protejeze locurile de muncă.

La momentul respectiv, ArcelorMittal avea planuri să închidă cele două furnale , ca urmare a scăderii industriei europene. Intenţia producătorului de oţel a stârnit protestele sindicatelor, iar preşedintele Hollande a ameninţat chiar cu naţionalizarea combinatului.

Noile reglementări vin însă prea târziu pentru lucrătorii de la Florange. ArcelorMittal a decis în vară închiderea furnalelor. Întreaga industrie siderurgică din Europa se află în declin, iar supraoferta este principala problemă.

Cazul Florange a fost doar unul în care politicienii francezi au încercat să intervină în libertatea de decizie a investitorilor privaţi.

La fel s-a întâmplat şi cu producătorul de anvelope Goodyear, a încercat ani buni să-şi închidă fabrica din Amiens, care înregistra pierderi. Sindicatele s-au împotrivit, iar lupta s-a mutat în tribunale.

Presiuni politice au fost făcute şi asupra constructorului auto Peugeot, care a decis să-şi închidă fabrica de la Aulnay, în care lucrează aproape 3.000 de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri