Gazul, arma economică a Rusiei. Băsescu: În țările europene ar putea să existe o distribuție a pierderilor, marele perdant ar fi Rusia

Data publicării:
conducte gaz budapesta afp-7

Gazele sunt un levier mai puternic decât Armata Roșie, a spus Traian Băsescu. Totuși, șeful statului consideră că marele perdant, în cazul în care Moscova decide sistarea gazelor către Europa, ar fi chiar Federația Rusă. El a admis că sunt state europene care ar fi lovite de o astfel de decizie și care ar suferi pierderi, dar, a arătat președintele, ar putea exista o distribuție a pierderilor în Uniunea Europeană. El a dat ca exemplu România, care s-ar putea baza mai puternic pe termocentrale pentru o vreme, pentru a disponibiliza mai multe gaze pentru Bulgaria, de pildă.

Trebuie să ținem cont că cel mai mare perdant va fi Federația Rusă, a insistat președintele. El spune că declanșarea etapei a treia a sancțiunilor UE împotriva Federației Ruse, care să includă înghețare de active, sistarea importurilor de gaze și întreruperea oricărui dialog cu Moscova, ar putea fi o soluție eficientă.

„Nu trebuie invadată Ucraina, ar fi o mare greșeală”, a declarat președintele. Traian Băsescu spune că statul ucrainean ar avea forța să-și restabililească ordinea în est, dacă nu va fi invadat. Președintele consideră că scopul lui Vladimir Putin este de a ține Ucraina în afara UE și a NATO, iar ceea ce face în estul Ucrainei este un joc propagandistic, pentru susținerea moralului rusofonilor.

Federalizarea Ucrainei, așa cum dorește Moscova, nu este o soluție, pentru că statul ucrainean poate fi blocat în anumite decizii strategice și tocmai de aceea Rusia acționează pentru destabilizare în est. Marea problemă a Ucrainei este să se stabilizeze și mai ales să-și aleagă o conducere legitimă, în urma alegerilor. Or, așa cum se prezintă lucrurile, chiar desfășurarea scrutinului de la 25 mai a devenit o incertitudine.

Traian Băsescu nu are nicio îndoială că agenți ruși acționează pe teritoriul Ucrainei. Întrebat de unde știe, el a spus că sunt atâtea state care culeg informații de pe teritoriul Ucrainei. „Și noi?”, a fost întrebat de realizatorul Luca Niculescu. „Noi citim în ziar”, a răspuns zâmbind președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri