Guvern nou la Chișinău, votat cu ajutorul comuniștilor. Iurie Leancă: „Nu s-a dorit un guvern majoritar. Acum Voronin conduce parada în R. Moldova!”

Data publicării:
gaburici jurnal.md

Premierul Chiril Gaburici / jurnal.md

ACTUALIZARE 19:40  Fostul premier Iurie Leancă este dezamăgit de situația din Parlament. Acesta se declară nemulțumit de faptul că noul Guvern, condus de Chiril Gaburici, a fost votat cu ajutorul deputaților comuniști, relatează UNIMEDIA.

Avem un Guvern minoritar fiindcă nu s-a dorit unul majoritar. Acest guvern va depinde în totalitate de PCRM. PLDM și PD va fi nevoit să depindă de PCRM. Nu cred că PCRM să se fi schimbat. Nici măcar nu am văzut un angajament al PCRM că va susține parcursul european. Este o zi în care PCRM se răzbună pe partidele proeuropene. Este ziua în care Voronin umilește partidul din care fac parte. Voronin conduce parada în Republica Moldova”, a declarat Iurie Leancă.

Fostul premier a dezvăluit că în ziua alegerilor (30 noiembrie) a fost îndemnat să părăsească partidul din care face parte, PLDM, condus de Vlad Filat. Leancă nu a precizat însă cine i-a dat acest sfat. El spune că va lua în curând o decizie în privința viitorului lui politic.

„La 30 noiembrie am fost îndemnat să părăsesc partidul. Tocmai în virtutea acestui angajament, pentru crearea unei coaliții pro-europene stabile, nu am făcut acest lucru. În ceea ce privește viitorul meu politic, voi lua o decizie în viitorul apropiat. Voi vorbi cu cetățenii, să aflu ce își doresc ei de la mine în situația creată”, a subliniat Iurie Leancă.

Președintele PLDM, Vlad Filat, spune că vor avea loc discuții la partid privind decizia lui Iurie Leancă de a nu vota pentru Guvernul Gaburici, iar ulterior vor fi luate deciziile care se impun. „Mi se pare straniu să încerci să fii prim-ministru al unui Guvern minoritar, iar ulterior să contești un Guvern minoritar. Mi se pare straniu să nu votezi pentru colegii de partid. Plus că domnul Gaburici este prietenul domnului Leancă”, a afirmat Vlad Filat, citat de UNIMEDIA.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, este sceptic că noul guvern va rezista mult timp. „Le dorim succes, dar suntem siguri că nu vor rezista prea mult. Noi ne dorim cu adevărat să avem o stabilitate pe piața valutară”, a declarat Mihai Ghimpu. 

Liderul PL a spus că votul acordat Guvernului Gaburici reprezintă o înțelegere tacită PLDM-PDM-PCRM. 

„Ceea ce v-a spus Leancă astăzi eu vă spun deja de două luni de zile. Eu mă bucur că s-a realizat ceea ce vă spuneam. Acest joc a fost făcut pentru a-l ajuta pe Voronin să pară ca un salvator. Această Guvernare cu PCRM este tacită, este o majoritate parlamentară. Votul în Parlament va fi așa cum a fost și astăzi. Comuniștii dirijează această majoritate tacită”, a declarat Mihai Ghimpu.

Membrii noului Cabinet de miniștri au depus jurământul în prezența șefului statului, Nicolae Timofti. La ceremonia de învestire, premierul Chiril Gaburici a mulțumit tuturor pentru susținere. „Eu și echipa de miniștri suntem gata să depunem toate eforturile pentru a scoate țara din impas. Vreau să vă mulțumesc că mi-ați acordat votul de încredere”, a declarat Chiril Gaburici.

Cine este Chiril Gaburici

Chiril Gaburici s-a născut pe 23 noiembrie 1976 în satul Logăneşti, raionul Hânceşti. După un şir de manageri străini, a fost primul moldovean din conducerea companiei „Moldcell”,relatează Unimedia.

În 2012 a plecat la Azercell, în Azerbaidjan, companie pe care a condus-o până la sfârșitul anului 2014. Potrivit presei azere, lui Gaburici i-a expirat contractul și nu a mai dorit să-l prelungească. De altfel, presa azeră a informat cu promptitudine că fostul director Azercell ar putea deveni premier al Republicii Moldova.

„Am reuşit până acum să realizez programul minim: am sădit copacul, am săpat fântâna, mi-am construit casa, mi-am găsit o soţie extraordinară, cu care creştem doi feciori dragi…şi… am fost numit în fruntea unei afaceri de milioane la doar 31 ani”, a declarat Gaburici pentru VIP Magazin.

Gaburici este economist de profesie şi un împătimit al tehnologiilor noi şi al maşinilor sportive.

„Filosofia unui şef bun – elaborând strategii şi implementând proiecte grandioase să nu ignori detaliile, să consulţi experţii şi să-ţi asumi responsabilitatea pentru deciziile luate. Îmi pare rău de faptul că ziua are doar 24 ore, insuficiente pentru a munci şi a sta cu familia”, mai declara Chiril Gaburici pentru sursa citată.

Citiți și: 

T. Băsescu critică politica externă a lui K. Iohannis: România, decât să se gândească la vizite la Kiev, mai bine se băga la Chișinău

Noul Executiv de la Chișinău a primit votul de încredere după ce deputaţii au dezbătut, miercuri după-amiază, programul de guvernare prezentat de către Chiril Gaburici şi membrii Guvernului său.

În favoarea Guvernului Gaburici au votat deputaţii PDM, PLDM şi PCRM, potrivit presei de la Chișinău, preluate de Mediafax.

Fostul premier Iurie Leancă şi Liliana Palihovici nu au votat, potrivit Unimedia. Din noul Cabinet fac parte 15 miniştri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri