Guvernul Italiei ar fi plătit teroriștilor 12 milioane de dolari pentru eliberarea a două ostatice din Siria

Data publicării:
54b8b63f682ccfb84b0815f5

Vanessa Marzullo şi Greta Ramelli au ajuns la Roma cu un avion privat închiriat de guvernul italian. Cele două tinere au fost întâmpinate pe aeroportul militar Ciampino de către ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni.

Ele nu au dat nicio declaraţie presei, iar de la aeroport au plecat direct la spital pentru un control medical.

Presa din Italia scrie că guvernul ar fi plătit nu mai puţin de 12 milioane de euro pentru a le scăpa pe cele două fete de o ramură a grupării Al Qaida, Frontul Al Nusra.

„Aş vrea să precizez că, atunci când vine vorba de răpiri, Italia respectă regulile şi legile comunităţii internaţionale şi am acţionat potrivit procedurilor standard”, a declarat Paolo Gentiloni, ministrul italian de Externe.

Această declaraţie a şefului diplomaţiei italiene nu a lămurit presa din peninsulă şi nici pe cetăţenii acesteia dacă a fost sau nu plătită o recompensă pentru eliberarea celor două tinere.

„Cred că guvernul a făcut o greşeală. În acest fel, el alimentează terorismul internaţional, nu ar fi trebuit să plătească recompensă. Fetele acelea şi-au căutat-o cu lumânarea”, a spus un cetățean italian.

„Dacă au plătit recompensă, este un lucru îngrozitor. Dacă statul nu a plătit pentru eliberare, atunci e un lucru bun, foarte bun şi acesta este modul în care trebuie acţionat, în conformitate cu regulile şi legile în vigoare”, a adăugat un alt italian.

Vanessa Marzullo şi Greta Ramelli au fost răpite în iulie 2014 în Siria. Ele plecaseră acolo ca voluntare în cadrul unei organizaţii umanitare. Potrivit unui raport prezentat de New York Times, din 2008 până în 2014, Al Qaida şi grupările afiliate au făcut cel puţin 215 milioane de dolari din răscumpărările plătite de guvernele europene pentru cetăţenii săi ţinuţi ostatici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri