ISTORIC. Când au mai fost folosite vehicule ca arme pentru terorism, în Occident

Data publicării:
CnYeI8iVIAA7 R4

 

În mai 2013, doi londonezi de origine nigeriană l-au călcat cu maşina pe tânărul soldat Lee Rigby la Londra, înainte de a-l ucide cu lovituri de cuţit.

Într-o filmare făcută imediat după agresiune, unul dintre criminali a declarat că a vrut să răzbune „musulmanii ucişi de militarii britanici”.

În cursul procesului său, bărbatul, tată a şase copii, a spus că era în „misiune”, în calitate de „soldat al lui Allah” şi „în război împotriva Marii Britanii”. El a invocat Legea Talionului.

Câteva luni mai târziu, în octombrie 2014, un canadian în vârstă de 25 de ani convertit recent la jihadism a călcat, la volanul maşinii sale, trei militari.

El l-a ucis pe unul şi l-a rănit pe un al doilea, pe marginea unei şosele dintr-o suburbie a Montrealului.

Prins de poliţie după o urmărire, agresorul a ieşit din vehicul cu un cuţit în mână, înainte de a fi ucis. Tânărul, care se despărţise de soţie, voia să meargă în Siria pentru a se alătura teroriştilor.

De mai mulţi ani, Al-Qaida şi Statul Islamic le cer recruţilor şi voluntarilor lor să treacă la fapte fără a aştepta ordine precise, fără a fi organizaţi sau susţinuţi. Trecerea la fapte în mod izolat, cu orice armă disponibilă - acesta a fost ordinul dat în septembrie 2014 de Abou Mohammed Al-Adnani, purtător de cuvânt oficial al organizaţiei jihadiste ISIS: „Ridicaţi-vă, credincioşilor, şi apăraţi-vă statul, începând din locul unde locuiţi, indiferent unde ar fi acesta.”

„Dacă nu puteţi să detonaţi o bombă sau să trageţi un glonţ, descurcaţi-vă pentru a vă afla singuri cu un necredincios francez sau americani şi zdrobiţi-i craniul cu o piatră, ucideţi-l cu lovituri de cuţit, călcaţi-l cu maşina”, a adăugat el.

Departamentul antiterorism al Parchetului din Paris a fost însărcinat cu ancheta privind atacul de la Nisa, unde un camion a intrat joi noapte în mulţimea strânsă pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais.

La bordul camionului de 25 de tone au fost găsite grenade şi armament greu. Surse apropiate anchetei, citate de Le Parisien, spun că şoferul camionului a tras de mai multe ori cu arma, înainte de a fi ucis de forţele de ordine.

Cel puţin 80 de persoane, printre care şi copii, şi-au pierdut viaţa, iar alţi peste 100 de oameni au fost răniţi în urma atacului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri