Joe Biden pleacă din România spre Cipru. Proporţiile vizitei vicepreşedintelui SUA la Bucureşti

Data publicării:
biden-1

Vicepreşedintele american Joe Biden părăseşte miercuri România şi se întreaptă spre Cipru, pentru o vizită oficială de trei zile. Cu doar o zi înainte, o alertă falsă de ameninţare cu bombă a bulversat activitatea aeroportului din Larnaca, unde este aşteptat să aterizeze aeronava Air Force 2.

FOTO: Facebook.com/bucharest.usembassy

Joe Biden va avea o serie de întâlniri cu autorităţile cipriote, dar şi cu comunitatea turcă din Cipru.

Vizita urmăreşte întărirea încrederii aliaţilor NATO din estul Europei că Alianţa nu este o înţelegere pe hârtie, ci o realitate. Miza vizitei este de a convinge autorităţile cipriote să susţină sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, în contextul în care Ciprul ar avea de suferit dacă măsurile se înăspresc.

Luni, aeroportul internaţional din Larnaca, unde aterizează miercuri Air Force 2, a fost vizat de o ameninţare cu bombă. Poliţia a primit un telefon în care era anunţată de prezenţa unui pachet suspect într-o toaletă. Întregul aeroport a fost evacuat, iar la faţa locului au ajuns echipe de genişti.

După câteva ore de căutări, aceştia au stabilit că este vorba despre o alertă falsă.

Proporţiile vizitei de la Bucureşti

Vizita lui Joe Biden la Bucureşti face parte dintr-o serie impresionantă, cu evident rol strategic şi demonstrativ. A fost aici şeful NATO, va veni şeful Pentagonului. Luni, numărul doi de la Casa Albă le-a spus românilor: Puteţi conta pe noi. PUNCT!

Este cea mai importantă vizită din ultimii ani pentru România. Cu atenţie i s-a aşternut covorul roşu, iar ministrul de Externe Titus Corlăţean i-a strâns mâna şi i-a şoptit câteva cuvinte de politeţe de cum a coborât pe pistă.

În obiectivele camerelor, vicepreşedintele american a zâmbit protocolar şi a urcat în blindatele pregătite de Secret Service.

Mesajul numărului doi american, venit în România în plină criză ucraineană, a fost extrem de clar şi de ferm. O subliniază şi punerea în scenă: Joe Biden şi-a rostit primul discurs dintr-un hangar al armatei, cu avioane şi elicoptere de luptă pe fundal.

Dincolo de întâlnirile oficiale cu preşedintele şi premierul din România, vizita lui Biden este una de imagine. În contextul crizei din Ucraina, trebuie să arate tuturor că NATO este cea mai puternică alianţă, iar Statele Unite acordă atenţie fiecărui aliat.

Aşa că, înainte să apară în saloane oficiale cu mobilier scump, demnitarul american a ţinut un discurs printre militari, într-un hangar al armatei, cu avioane şi elicoptere de luptă pe fundal. „Agresiunea din Crimeea ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO. Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental al secolului XX. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa. Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea”, a spus Biden.

Consider că sunteţi cea mai grozavă generație de luptători, și nu este o exagerare. V-am văzut în Bosnia şi Kosovo, în Fallujah şi Kandahar. Reprezentaţi un grup extraordinar de luptători. Este o obligaţie sfântă să fim alături de dumneavoastră nu doar pentru moment, ci indiferent de moment. Aşa că vă spun din partea preşedintelui, ceea ce spre că deja ştiţi: Puteţi conta pe noi. Punct!”, a declamat apoi oficialul american.

Perfect sincronizate, maşinile negre de teren ale delegaţiei americane au plecat apoi spre Bucureşti. Traficul s-a oprit pentru a da prioritate coloanei oficiale. Pe trotuar, pe poduri sau sub poduri, sute de jandarmi şi de poliţişti au monitorizat totul. Ruta a fost supravegheată din aer de un elicopter şi de un satelit. Secret Service-ul de la Washington a pregătit totul cu câteva săptămâni înainte. Au cerut hărţi, liste cu potenţiali oameni periculoşi şi acces liber la bazele de date ale structurilor de securitate române.

Chiar şi ziariştii au fost verificaţi la sânge. Acreditări pentru a se apropia de vicepreşedintele american au primit doar reporterii şi cameramanii care nu au cazier sau amenzi neplătite, iar echipamentele de filmare au fost verificate cu aproape zece ore înaintea sosirii lui Joe Biden.

Marţi seară, Joe Biden şi soţia sa, Jill, au petrecut circa o oră într-un restaurant cu specific italienesc din Centrul Vechi al Capitalei, în apropierea Muzeului de Istorie. Terasa localului, strada pe care se află acesta şi trotuarul adiacent de pe Calea Victoriei au fost împânzite de reprezentanţi ai serviciilor de securitate americane şi române.

În tot acest timp, pe Calea Victoriei, în dreptul Muzeului de Istorie, au staţionat trei maşini din coloana oficială a lui Joe Biden.

La ieşirea din restaurant, cuplul a mers la un chioşc de îngheţată. Vicepreşedintele american şi-a cumpărat pentru el o îngheţată la cornet, pentru care a plătit personal cu o bancnotă. A muşcat apoi cu poftă din îngheţată, în timp ce se îndrepta alături de soţie către maşinile din coloana oficială.

Biden a fost salutat de mai mulţi trecători şi chiar de către un american, care i-a spus că este din Colorado.

După plecarea lor, agenţii de securitate au mai asigurat perimetrul pentru o scurtă perioadă.

Imagini video exclusive, pe gandul.info.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri