Klaus Iohannis: În lipsa respectării celor hotărâte la Minsk, suntem hotărâți să discutăm despre noi sancțiuni la adresa Rusiei

Data publicării:
Klaus Iohannis primele declaratii de la Cotroceni 12 ianuarie 2015 - presidency 1

Singura soluție pentru criza ucraineană este cea politică, bazată pe dialog și care urmărește încetarea vărsării de sânge. Avem speranțe reînnoite că respectarea independenței, integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei va deveni o prioritate pentru toți participanții la aceste negocieri, ceea ce nu a fost până acum cazul Federației Ruse”, a spus Klaus Iohannis, la finalul Consiliului European de la Bruxelles.

„Am văzut cu toții textul noului acord, primim întelegerea cu încredere, dar rămân tensiuni și puncte sensibile pe care nu le putem rezolva fără voință politică și fără să rămânem uniți. Majoritatea punctelor asupra cărora s-a convenit azi erau incluse și în Memorandumul de la Minsk din septembrie. Nu ne putem permite să ne iluzionăm că, acum, totul s-a rezolvat. În lipsa respectării celor hotărâte, suntem hotărâți să discutăm despre introducerea de noi sancțiuni”, a adăugat președintele României.   

Acordul anunţat joi de preşedintele rus Vladimir Putin după încheierea negocierilor de la Minsk prevede încetarea focului începând de duminică, 15 februarie.

Documentul semnat la Minsk mai prevede retragerea armamentului greu din zona de conflict şi trimiterea de experţi militari ruşi şi ucraineni în regiunile controlate de rebeli.

Potrivit unei declaraţii comune date publicităţii de Kremlin, foaia de parcurs prevede respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi organizarea de întruniri regulate pentru a asigura implementarea acordului de la Minsk.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri