Lider sindical: Hamali de pe aeroportul din Bruxelles s-au bucurat pentru atentatele de la Paris

Data publicării:
hamali aeroport san francisco - GettyImages-83818247

 

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Apar, astfel, noi acuzaţii de neglijenţă ale autorităților belgiene în faţa ameninţării teroriste.

Presa belgiană susţine că poliţia de la Zaventem ar fi a atras atenţia autorităţilor belgiene, printr-o scrisoare, că aeroportul a fost tranzitat de simpatizanţi ai grupării teroriste Stat Islamic. În plus, documentul spune că printre angajaţii aeroportului ar fi în jur de 50 de simpatizanţi ISIS, care au carduri de acces şi pot ajunge astfel până în cabina piloţilor, dacă doresc.

Șeful celui mai mare sindicat al poliției din Belgia a avertizat joi în legătură cu probleme grave de securitate care ar exista la aeroportul din Bruxelles. A enumerat deficiențe sistematice de securitate, incompetența birocratică, dacă și existența unor angajați – care lucrează la manipularea bagajelor – care au un trecut infracțional.

Liderul de sindicat din poliția belgiană susține, într-un interviu pentru New York Times, că unii angajați de pe aeroportul Zaventem s-au bucurat când au auzit de atentatele de la Paris, atunci când au murit 130 de oameni.

Asta este ceea ce am auzit de la colegii mei polițiști. Sigur, trebuie să fim prudenți și să verificăm”, a adăugat Vincent Gilles, președintele SLPF Police, cea mai mare uniune sindicală din Belgia. El a menționat că angajații respectivi lucrau la manipularea bagajelor. De altfel, Vincent Gilles atrage atenția asupra faptului că un număr semnificativ și îngrijorător de angajați care lucrează la manipularea bagajelor pe aeroportul din Bruxelles și pe tarmac au cazier judiciar, însă nu a putut oferi o estimare.

Mulți dintre teroriștii care au fost implicați în atacurile din Bruxelles și Paris aveau legături cu mediile sărace ale imigranților din capitala belgiană, iar liderul sindical pare să facă o legătură între acele medii și securitatea aeroportului, notează The New York Times.

Vincent Gilles a sugerat că politica de recrutare practicată de Compania Aeroportuară din Bruxelles a favorizat angajarea oamenilor din aceste medii.

Un purtător de cuvânt al aeroportului din Bruxelles a declarat că este la curent cu diversele îngrijorări exprimate de sindicatul poliției, dar deocamdată nu are de făcut comentarii.

Redeschiderea aeroportului Zaventem de lângă Bruxelles a fost blocată, joi, după ce poliţiştii care asigurau paza au intrat în grevă. Forţele de ordine anunţaseră protestul înainte de atacul de pe 22 martie, dar l-au amânat până acum. Poliţiştii cer măsuri de securitate sporite şi mai mult personal de pază.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri