Lideri separatiști proruși susțin că ar fi scurgeri radioactive la o centrală nucleară ucraineană

Data publicării:
zaporijia centrala nucleara - wikipedia

FOTO: wikipedia.org

Un lider separatist din autoproclamata "Republică Populară Doneţk" susține că nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Zaporijia este de 14 ori peste limita normală.

Este aceeași centrală unde, la sfârșitul lunii trecute, ar fi avut loc o avarie.

Citiți și: 

Avarie la o centrală nucleară din Ucraina. Ce măsuri au luat autoritățile române

Un reactor al centralei nucleare Zaporijia - cea mai mare din Ucraina - a fost oprit sâmbătă, în urma unei defecţiuni la sistemul electric - al doilea incident de acest fel produs în ultima lună. Autorităţile ucrainene au dat asigurări că nu au existat scurgeri radioactive. "Reactorul Numărul 6 al Centralei Zaporijia a fost oprit de sistemul de protecţie, din cauza unor disfuncţionalităţi ale generatorului electric", a comunicat centrala atomo-electrică.

Însă insurgenţii separatişti proruşi susţin că incidentul s-a soldat cu scurgeri radioactive, explicând că situaţia a fost generată de încercarea eşuată de a înlocui combustibilul nuclear rus cu unul adus din Statele Unite.

De altfel, Moscova avertizase marți că înlocuirea combustibilului rusesc cu cel american ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității centralelor nucleare ucrainene, care au fost construite în era sovietică. Materialul principal din secțiunea „internațional” a site-ului în engleză al agenției oficiale de presă a Rusiei, TASS, se referă exact la această temă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri