Lupte intensificate în estul Ucrainei

Data publicării:
UCRAINA SOLDATI

Luptele s-au concentrat în jurul oraşului Starohnativka, aflat la 50 de kilometri de Mariupol, un punct strategic de la Marea Azov, aflat sub controlul armatei ucrainene. Poziţiile acesteia au fost vizate de peste 120 de ori de tirurile de artilerie ale rebelilor.

Oficiali de la Kiev spun că sunt cele mai intense atacuri din ultimele şase luni şi avertizează că situaţia e tot mai gravă, în ciuda acordului de încetare a focului semnat la Minsk.

Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene: „Aproape 400 de separatişti, ajutaţi de 10 tancuri şi 10 vehicule de luptă, au lansat o ofensivă în regiunea Starohnativka, situată în triunghiul Volnovakha-Komsomolske-Telmanove. Am decis să folosim artileria pentru a răspunde atacatorilor.”

Militanţii proruşi au negat că ar fi atacat armata ucraineană şi spun că aceasta este cea care a pornit ofensiva. În timp ce separatiştii şi Kievul se acuză reciproc de provocarea violenţelor, civilii se află la mijloc în această bătălie.

- Jumătate de acoperiş a fost distrus, în întregul apartament sunt dărâmături, oamenii s-au mutat de aici. Noi locuim aici şi în orice moment resturile pot cădea în apartament. Nu mai avem ferestre, nu mai avem nimic.

- Ne ucid ca pe câini, asta se întâmplă. De la 25 iulie, trag zi şi noapte.

Armistiţiul de la Minsk a intrat în vigoare pe 15 februarie, dar a fost încălcat în repetate rânduri. Peste 6.500 de soldaţi, separatişti şi civili, şi-au pierdut viaţa din aprilie 2014, când au început luptele între trupele Ucrainei şi rebelii care vor independenţa faţă de Kiev. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri