MAE rus: Noua Constituție ucraineană trebuie supusă unui referendum național

Data publicării:
serghei lavrov min de externe rus mfax-5

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov   /  FOTO: MEDIAFAX

„Suntem convinși că un asemenea proces crucial pentru Ucraina, cum e reforma constituțională, ar trebui să fie dus la capăt printr-o implicare deplină a părților politice și a regiunilor, iar proiectul unei asemenea reforme trebuie să fie supus unui referendum național”, afirmă diplomația rusă.

Ministerul rus de Externe a publicat, vineri, pe site-ul său, un comentariu referitor la acordul semnat vineri la Kiev între președintele Viktor Ianukovici și liderii opoziției ucrainene.

Moscova precizează că și-a trimis reprezentantul la negocieri răspunzând unei solicitări din partea autorităților ucrainene și a UE, iar în momentul în care acesta a ajuns la Kiev, textul acordului era deja aproape gata, iar Vladimir Lukin, comisar pentru drepturile omului al Federației Ruse, a considerat că este rezultatul unei înțelegeri directe a părților.

Faptul că Vladimir Lukin a fost menționat ca martor al încheierii acestor acorduri, așa cum au fost și cei trei miniștri europeni, nu înseamnă că Rusia nu este interesată în găsirea unor compromisuri care să pună capăt imediat vărsării de sânge și să readucă situația într-un cadru de legalitate. „Dimpotrivă, vom fi gata să continuăm să furnizăm asistență ucrainenilor, dacă ne solicită, pentru a normaliza situația”, spune MAE rus.

Pașii concreți pentru calmarea imediată a situației ar trebui să fie reciproci, pentru a promova, de fapt, reconcilierea națională. Și, desigur, orice formă de mediere ar trebui să fie purtată în deplin respect al suveranității Ucrainei, subliniază MAE rus.

„În același timp, subliniem încă o dată că responsabilitatea primară pentru țara lor aparține Guvernului și opoziției. Aceasta se aplică și procesului politic în curs și este nevoie de o disociere de forțele extremiste. Vom saluta orice pași îndreptați către această direcție”, se arată în încheierea comentariului MAE rus.

Rusia, deranjată că a fost chemată la negocieri după ce acestea au fost începute de UE

Reprezentantul Rusiei la negocieri, Vladimir Lukin, a produs oarecare stupoare în presa internațională declarând vineri, după ce s-a întors la Moscova, că nu și-a pus semnătura pe acordul încheiat la Kiev. El a mai spus că discuțiile vor continua și a sugerat că Rusia este cumva deranjată de implicarea Uniunii Europene în încheierea păcii de la Kiev.

Unele semne de întrebare rămân, consultările vor continua”, a declarat Lukin, citat de Interfax. „Am vorbit, ne-am clarificat reciproc pozițiile”, a spus oficialul rus. „Chestiunea este că nu înțelegem prea bine care este rolul nostru acolo”, a menționat Vladimir Lukin. „Vrem să le fim de folos, dar fără să ne amestecăm în treburile lor interne, fără să ne asumăm obligații care nu sunt deplin clarificate, noi suntem doar martori”, a spus reprezentantul președintelui rus la negocierile din Kiev.

„Și reprezentanții Uniunii Europene încearcă în felul lor să fie de ajutor. Ei au început aceste negocieri. Noi ne-am alăturat negocierilor ulterior, ceea ce este întrucâtva injust”, a subliniat oficialul. „În general, discuțiile au rămas neconcludente, dar nu au fost inutile”, a mai spus Lukin.

El a confirmat că nu și-a pus semnătura pe acord (dar nici reprezentanții UE nu au făcut-o, au fost consemnați doar ca „martori” de acord – n.r.) argumentând că „rămân semne de întrebare”. „Consultările vor continua, este un proces normal”, a adăugat el.

Întrebat dacă se va întoarce la Kiev, Lukin a spus că nu știe, acest lucru va fi decis la Moscova, „într-o atmosferă calmă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri