Marea Adunare Naţională de la Chişinău

Data publicării:
miting marea adunare nationala chisinau publika.md 05.07

ACTUALIZARE 23:00  Alte surse estimează la 5.000 numărul participanților. Oamenii au strigat într-un glas la Chişinău că vor UNIRE între Republica Moldova şi România. Cel mai mult îi nemulţumeşte nesiguranţa zilei de mâine, generată de instabilitatea politică şi economică de peste Prut.

Tinerii unionişti din Republica Moldova au convocat Marea Adunare Naţională, pentru a spune DA unirii. Votul pe care moldovenii l-au dat în Piața Marii Adunări Naționale este unul simbolic.

Este a patra Mare Adunare Naţională în Republica Moldova. După 1989 şi până astăzi moldovenii au obţinut, pe rând, la aceste acţiuni, trecerea de la scrierea cu caractere chirilice, la grafia latină, denumirea pe care statul o are astăzi şi independenţa faţă de URSS.

Pentru ca apelul lor să aibă un ecou cât mai puternic, sute de tineri au plecat pe jos spre graniţa cu România. Într-o săptămână vor străbate mai bine de 100 de kilometri.

În fiecare localitate prin care vor trece vor fi instalate plăcuţe gravate "Pe aici a trecut oastea lui Ştefan cel Mare, pe aici au trecut cei care au făcut Unirea".

Tinerii unionişti de la Chişinău vor ajunge la Ungheni, în judeţul Iaşi, pe 11 iulie şi vor traversa podul feroviar ce leagă cele două state.


De pe tribuna amplasată în Piața Marii Adunări Naționale au luat cuvântul diferite categorii sociale, de la reprezentanți ai mișcării de eliberare națională din 1990, la moldoveni plecați peste hotare sau reprezentanți ai minorităților naționale. Ca oaspeți de seamă au luat cuvântul doi parlamentari din Parlamentul de la București, care au salutat lucrările Marii Adunări Naționale și dorința legitimă a poporului nostru de a se reunifica.

Toată manifestarea se desfășoară sub efigia lui Ștefan cel Mare: ,,Ghidați de memoria și imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile, am pornit în marș spre București. Îi chemăm alături de noi pe toți cei din localitățile în care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem ca să mergem pe jos și să cerem fraților de peste Prut să ne accepte Unirea. Domnule președinte Iohannis, primiți-ne acasă!”, a declarat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei, una din organizațiile organizatoare.

Marșul unioniștilor se va derula pe jos în următoarele zile, urmând traseul Strășeni-Lozova-Călărași-Cornești-Ungheni. Trecerea Prutului se va face pe jos sâmbătă, 11 iulie, la ora 10:00 într-o refacere la scară mare a Podurilor de flori. Organizatorii invită toți doritorii să se alăture marșului sau să vină la Prut, toate acțiunile fiind autorizate și condițiile necesare fiind asigurare (transport, cazare, etc.). Este prima dată în istoria ultimilor ani când acțiunile în favoarea Unirii au un astfel de sprijin popular.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri