Muncitorii români cuceresc Belgia

Data publicării:
MUNCITORI

Ţintele lor sunt acum ţările din nordul Europei, unde criza a lăsat urme mai puţin adânci, iar economiile şi-au revenit mai repede. Este drept că salariile sunt la fel ca în Spania sau Italia, iar traiul mai costisitor, dar oamenii se consolează cu gândul că îşi găsesc mai uşor de lucru.

Aproape 20% dintre muncitorii care lucrează în construcţii în Belgia sunt români. Numărul lor aproape s-a dublat în ultimii ani după ce bula imobiliară din sudul Europei s-a spart. Daniel Braşoveanu s-a mutat în Belgia de mai bine de 20 de ani, iar acum are propria afacere în domeniul construcţiilor. Preferă să angajeze români pentru că aceştia se adaptează uşor la schimbările din ultimii ani. După ce şi-au pierdut joburile în fabricile din România, iar apoi nu au mai găsit de lucru în construcţii nici în Spania şi Italia, au găsit repede alternativele. Se orientează spre ţări cum ar fi Anglia, Belgia. Spre ţările nordice în special.

„Un muncitor care îşi dă interesul poate să rămână cu 1500-2000 de euro pe lună salariul lui pe luna respectivă”, a spus Daniel Braşoveanu, proprietarul unei firme de construcţii. Chiar şi aşa, românii sunt nostalgici după ţara în care au lucrat mai bine de opt ani. Pentru un român care munceşte în Belgia, chiria este cea mai usturătoare cheltuială, pentru că poate ajunge la o mie de euro pentru un apartament cu două dormitoare. Totuşi, atât timp cât e de muncă, românii se descurcă. După aproape 20 de ani de muncă la combinatul din Târgovişte, Titel Ivan îşi face meseria de electrician în Belgia. Iar ca el sunt milioane de români. Din păcate, banii pe care românii din străinătate îi trimit în ţară sunt tot mai puţini. Dacă în anul de vârf 2008, în economia românească intrau peste 6 miliarde de euro de la cei care munceau în străinătate, acum suma a scăzut la mai puţin de 2 miliarde, mai puţin chiar şi decât în anii de vârf ai crizei financiare.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri