NATO, criticată din interior. Fost ministru de Externe: „Nu se pune în discuție o divizare a Europei Occidentale” 

Data publicării:
cristian diaconescu digi

„Nu văd semne în ceea ce privește o aşa-zisă atitudine războinică. Cu atât mai mult cu cât nici Steinmeier, nici establishmentul german nu au infirmat situația de instabilitate, respectiv criza ucraineană sau desfășurarea militară din Kaliningrad sau Crimeea. Pe aceste teme n-a fost nicio fisură. Toate valorile, începand cu Germania, au mers în aceeași direcție. E o evoluție impredictibilă care aduce insecurități la nivel regional și care presupun un răspuns. Restul declarațiilor pot avea un substrat mai mult sau mai puțin vizibil sau ținte uneori personalizate sau la nivelul unor națiuni.

Din punct de vedere al decidenților, fie pe compoziția militara, fie politică, nu a ieşit decât un mesaj: cel transmis de Stoltenberg. A solicitat Rusiei că, dacă doreşte să avanseze privind pacea și instabilitatea regională să se retragă din Ucraina. Până când asta nu se întâmplă, aceste stand off nefericit va trebui să primească un răspuns din partea Alianței”, a subliniat fostul ministru de Externe. 

Cristian Diaconescu a atras atenția că urmează două decizii foarte importante de luat pentru Europa: decizia privind sancțiunile impuse Rusiei și privind garanțiile de securitate ce urmează să fie acordate mai ales flancului estic al NATO. 

Nu se poate pune în discuție o divizare, sau o apariţie a unor clivaje serioase în poziționarea Europei Occidentale, ca să acoperim discuția cu NATO și UE. Sunt în cursă a se lua două decizii aproape de răspântie pentru viitorul Europei: decizia privind sancțiunile împotriva Rusiei și deciziile de la Varşovia, în privința garanțiilor de securitate, ce urmează a fi acordate mai ales părţii de Est a zonei NATO şi UE. Presiunile și interesele sunt foarte mari. Germania, în mediul privat, a pierdut cam 51% din afaceri, din cauza impunerii sancțiunilor împotriva Rusiei. Pe de altă parte, criza ucraineană nu s-a terminat, e chiar stagnantă, cu semnale de descurajare în ceea ce privește aplicarea acordului de la Minsk. E un status quo nedorit, pentru că s-a creat prin mutarea abuzivă a frontierelor. Dincolo de declarații, de circumstanțe, e clar că e nevoie de o poziție solidară pentru cele două categorii de decizii”, a spus Cristian Diaconescu. 

Fostul ministru a precizat că abia după summitul de la Varșovia vom vedea dacă există vreo problemă în interiorrul NATO. 

„Aşteptari cât se poate de simple și clare, plecând de la evaluările făcute de statele NATO. În ultima perioadă, SUA, privind spre estul Alianței, constată ca riscurile și amenințările sunt mari și a fost nevoie să treacă la faza descurajării, aducând o compoziție militară serioasă în discuție. Dacă deciziile de la Varșovia se vor reflecta la întreg flancul, decizii omogene, categorice, atunci, politic, decidentul european și euroatlantic e consecvent. Dacă va exista o inconsecvenţă între apărarea Mării Baltice față de apărarea Mării Negre, atunci vom o problemă. Mai bine nicio decizie, decât una cu dublă viteză”, a subliniat fostul ministru. 

Şeful diplomaţiei de la Berlin a criticat ceea ce el numeşte „atitudinea războinică a Alianţei faţă de Rusia". Mai exact, Frank-Walter Steinmeier a criticat, într-un interviu pentru cotidianul Bild, anunțata desfăşurare de trupe NATO în ţările apropiate de frontiera rusă - referire directă la recenta decizie a Alianţei de a trimite batalioane în România, Bulgaria, Ţările Baltice şi Polonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri