Norvegia, condamnată pentru tratament „inuman” în cazul teroristului Anders Breivik 

Data publicării:
colaj anders breivik conditii inchisoare fotografii agerpres

Foto: Agerpres

Instanța a decis că o parte din tratamentul la care a fost supus a fost „inuman și degradant”. Teroristul a fost ținut în izolare timp de aproape cinci ani, ceea ce, a menționat tribunalul, a fost o încălcare a articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

„Tribunalul a ajuns la concluzia că regimul carceral implică un tratament inuman în cazul Breivik”, a apreciat tribunalul din Oslo.

Judecătoarea Helen Andenaes Sekulic a apreciat că și „teoriștilor și ucigașilor” li se aplică drepturile fundamentale ale unei societăți democratice.

Al doilea aspect al plângerii depuse de Breivik, care se referea la comunicațiile acestuia cu exteriorul, a fost respins de instanță.

Breivik a dat în judecată statul norvegian pentru că a fost ținut în carceră timp de aproape cinci ani, dar și pentru tratamentul de care a avut parte, respectiv „folosirea excesivă a cătușelor”, „percheziții corporale repetate” și „trezirea în mijlocul nopții”.

Pe 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis opt persoane, la Oslo, într-un atac cu bombă în apropierea sediului guvernului norvegian, după care, deghizat în polițist, s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfășurau cursurile școlii de vară a tinerilor laburiști norvegieni, omorând alte 69 de persoane.

El a fost condamnat în august 2012 la o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, care poate fi prelungită dacă se consideră că Breivik reprezintă o amenințare pentru societate.

În închisoarea Skien, Anders Behring Breivik dispune de un televizor cu cititor DVD, Playstation, o mașină de scris, aparate pentru exerciții fizice, cărți și ziare, notează Agerpres.

Citiți și: 
Anders Breivik, condamnat pentru uciderea a 77 de oameni, a fost admis la Universitatea din Oslo

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri