CORESPONDENȚĂ DIGI24 | Mesajul Papei pentru refugiații de pe insula Lesbos: „Nu vă pierdeți speranța!”

Data publicării:
PAPA FRANCISC - GettyImages-461608174-2

Mii de localnici şi pelerini şi-au dorit să fie martori la acest moment fără precedent. Trei lideri religioşi uniţi aici, la poarta dintre Orient si Occident, uniți într-o rugăciune pentru cei care fug din calea barbarilor”, relatează Sanda Nicola, jurnalist Digi24.

Este o vizită extrem de importantă. Faptul în sine că Papa, Patriarhul Bartolomeu şi Arhiepiscopul de Atena s-au întâlnit şi au vorbit faţă în faţă cu sute de persoane, am văzut oameni în lacrimi, reprezintă un moment simbolic şi un apel la trezirea conştiinţei europene. E nevoie de o reacţie puternică din partea europenilor, din partea cetăţenilor europeni. Trebuie să-şi reamintească valorile care au stat la baza Uniunii Europene. Este trist să vezi cum lideri politici creştini se gândesc să ridice ziduri. Europa a trecut prin multe momente de cumpănă, iar acesta este unul dintre ele”, relatează și Andrea Tornielli, jurnalist La Stampa.

Afectată de ultimele luni aspre de viaţă, o fetiţă a îngenuncheat în faţa Suveranului Pontif, izbucnind în lacrimi. Papa a ridicat-o, i-a şters lacrimile ca un părinte şi i-a dat binecuvântarea.

Un alt moment emoţionant a fost cel în care Papa Francisc şi Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului au luat în braţe şi au binecuvântat un bebeluş. Liderii spirituali au fost întâmpinaţi de şiruri de migranţi, care s-au aşezat de-o parte şi de alta a drumului ce duce în tabăra de refugiaţi de la Moria.

Am venit aici pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra acestei grave crize umanitare şi pentru a cere fierbinte rezolvarea ei. Ca oameni de credinţă, dorim să ne unim vocile şi să vorbim deschis în numele vostru”, a spus Papa Francisc.

„Am călătorit până aici ca să vă spunem că ne pasă. Am călătorit până aici pentru că lumea nu v-a dat uitării”, a spus și Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.

Papa Francisc, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei şi Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului au stat trei ore şi jumătate în centrul pentru migranţi, apoi au mers în portul Mytilene un punct simbolic în călătoria refugiaţilor spre Occident.

Înainte de toate trebuie să facem tot ce este posibil pentru a aduce pacea acolo unde războiul a provocat distrugere şi moarte şi să împiedicăm răspândirea acestui cancer”, a spus Papa Francisc.

„E plăcut să vezi că aceşti lideri religioşi, precum Papa, Patriarhul şi Arhiepiscopul sunt aici ca să vadă lucrurile la faţa locului, pentru că nu le simţi la fel atunci când le observi de la distanţă”, a spus unul dintre cei care au venit să-i vadă pe cei trei lideri religioși.

Vizita în Lesbos s-a încheiat cu o rugăciune comună a celor trei clerici, în memoria miilor de refugiaţi înecaţi în apele Mării Egee. L

Suveranul Pontif nu a plecat, totuşi, fără să dea un nou exemplu de umanitate. Împreună cu el, în avionul papal s-au urcat trei familii de refugiaţi sirieni - în total, 12 oameni care au ajuns astfel la Roma şi al căror destin s-a schimbat radical odată cu vizita liderului Bisericii Catolice.

Şi tot în aeronava cu care se întorcea în Italia, Papa le-a mărturisit jurnaliştilor cât de mult l-a impresionat vizita în insula Lesbos.

Îţi venea să plângi în acea tabără pentru refugiaţi, când vedeai acei copii. Ei (n.r. - copiii) au văzut un alt copil înecându-se, este un lucru care-i afectează enorm. A fost cu adevărat o zi a plângerii...”, a spus Papa Francisc.


ACTUALIZARE 15.15 Vizita Papei Francis s-a încheiat.

ACTUALIZARE 14.32. Papa Francisc le cere oamenilor care au fugit din calea războiului şi care acum caută, cu eforturi, să-şi clădească o viaţă mai bună să nu îşi piardă speranţa.

Papa Francisc: „Am venit aici pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra acestei grave crize umanitare şi pentru a cere fierbinte rezvolvarea ei. Ca oameni de credinţă, dorim să ne unim vocile şi să vorbim deschis în numele vostru. Sperăm că lumea va deveni atentă faţă de aceste situaţii în care lipsurile sunt tragice, cu adevărat disperate, şi că va răspunde într-un mod demn de umanitatea noastră comună. Acesta este mesajul pe care doresc să vi-l transmit astăzi: Nu vă pierdeţi speranţa!”.

Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului: „Am călătorit până aici ca să vă spunem că ne pasă. Am călătorit până aici pentru că lumea nu v-a dat uitării. Împreună cu fraţii noştri, Papa Francisc şi Arhiepiscopul Ieronim, suntem aici ca să ne exprimăm solidaritatea şi sprijinul pentru poporul grec care v-a primit bine şi a avut grijă de voi. Suntem aici ca să vă aducem aminte că Dumnezeu rămâne liman şi putere”. 

ACTUALIZARE 13.30. Momente impresionante pe insula Lesbos, unde Papa Francisc împreună cu Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului şi cu Arhiepiscopul Ieronim de Atena au fost întâmpinaţi de sute de refugiaţi. În aplauzele tuturor, Suveranul Pontif a binecuvântat zeci de imigranţi, între care mulţi bebeluşi. Un moment cutremurător a fost acela când o fetiţă din tabăra de refugiaţi s-a aşezat în genunchi în faţa Papei şi a început să plângă.

ACTUALIZARE 11.44. Suveranul Pontif se întâlnește cu refugiații din tabăra Moria. Suvernaul Pontif a dat mâna cu zeci de oameni care au fugit din calea războiul, a discutat cu ei şi a îmbrăţişat un bebeluş. Cinci ore va sta Papa Francisc în Grecia.

ACTUALIZARE 11.05. Papa Francisc şi premierul Alexis Tsipras s-au retras pentru o discuţie tete-a-tete. În scurt timp, Papa Francisc va porni alături de Patriarhul Bartolomeu şi de Arhiepiscopul Ieronim spre tabăra de refugiaţi Moria, aflată la 8 kilometri de capitala insulei Lesbos. Aici, cei trei lideri creştini vor fi întâmpinaţi de 150 de copii şi vor lua masa cu un grup de refugiaţi. Apoi, Suveranul Pontif, Patriarhul Constantinopolelui şi Arhiepiscopul Atenei se vor duce în Mytilene, capitala şi cel mai mare oraş al insulei, unde fiecare dintre ei va rosti o rugăciune în memoria refugiaţilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce încercau să ajungă în Europa.  


ACTUALIZARE 10.05. Papa Francisc a ajuns pe insula Lesbos. Suveranul Pontif a fost intâmpinat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, de Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și de premierul Greciei, Alexis Tsipras. 


 Când o lume întreagă privea cu teamă, neîncredere şi reproş valul de refugiaţi, Papa Francisc şi-a asumat cu multă responsabilitate şi curaj rolul unui lider echilibrat. Mesajele Suveranului Pontif au fost adesea critice la adresa liderilor politici şi a lipsei de empatie a societăţii europene faţă de suferinţele oamenilor din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Vizita pontificală de azi din Lesbos este, aşadar, continuarea firească a pledoariei în sprijinul celor obligaţi să-şi părăsească ţările natale, pentru a-şi salva viaţa.

În iunie anul trecut, într-unul dintre momentele de vârf ale crizei refugiaţilor, Papa le cerea liderilor europeni care închideau graniţele în faţa refugiaţilor să se căiască pentru păcatul de a-i alunga pe fugari. Câteva luni mai târziu, când dezbaterea politică despre gestionarea fluxului de migranţi diviza Europa, Suveranul Pontif făcea apel către toate parohiile catolice şi comunităţile religioase europene să le acorde adăpost celor fugiţi din calea războiului.

Papa Francisc: „Confruntaţi cu tragedia a zeci de mii de refugiaţi care fug de moarte, război şi foamete şi care sunt pe drum în căutarea unei vieţi mai bune, Evanghelia ne cheamă şi ne cere să arătăm solidaritate celor abandonaţi şi să le oferim şansa de a spera la ceva real”.

Papa le reamintea europenilor în ianuarie, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Vatican, că ţările lor pot face faţă fluxului de refugiaţi, fără să sacrifice securitatea propriilor cetăţeni sau valorile culturale europene. Şi în ziua Floriilor catolice le-a spus credinciosilor că trebuie să dea dovadă de responsabilitate.

Papa Francisc: „Sunt atâţia oameni, oameni marginalizaţi, oameni care au nevoie de azil, atât de mulţi refugiaţi. Şi sunt atâţia alţii care nu vor să-şi asume responsabilitatea pentru soarta lor”.

Şi dacă mai era nevoie de alt indemn, Papa Francisc a dovedit că învăţăturile sale despre modestie şi înţelegere nu se rezumă la vorbe. În Joia Mare din postul Paştelui catolic a invitat la ritualul spălării picioarelor tineri refugiaţi de religii diferite.

Ani la rând, doar bărbaţi şi doar credincioşi catolici aleşi după criterii stricte participau la acest ritual. De când a devenit liderul Bisericii Catolice, Francisc a schimbat cutumele şi printre cei în faţa cărora s-a aşezat în genunchi au fost inclusiv deţinuţi. Însă vizita în Lesbos este de departe punctul de maximă intensitate al retoricii sale pro-migraţie.

Însuşi Papa a explicat motivele pentru care a ales să meargă în insula grecească devenit poartă de intrare în Europa pentru mii şi mii de refugiaţi din Orientul Mijlociu: „Vrem să ne manifestăm apropierea şi solidaritatea cu migranţii, cu locuitorii din Lesbos şi cu întreg poporul Greciei pentru că acesta a fost mereu o gazdă primitoare”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri