Fostul premier portughez a fost plasat în arest preventiv

Data publicării:
jose socrates - getty-1

Fostul premier portughez Jose Socrates a fost arestat ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Reținut vineri noapte pe aeroportul din Lisabona, în momentul în care se întorcea de la Paris, el și-a petrecut deja trei nopți în detenție, iar judecătorii aveau trei soluții: fie să-l elibereze, fie să-l plaseze în arest la domiciliu, fie să-l aresteze preventiv.

Fostul șef al guvernului socialist, în vârstă de 57 de ani, este cercetat pentru fraudă fiscală, spălare de bani și corupție.

Arestarea controversatului politician socialist, care a guvernat țara între 2005 și 2011 și al cărui nume este menționat în mai multe alte dosare, a provocat o undă de șoc în Portugalia, în condițiile nici nu se stinseseră încă ecourile unui alt scandal de corupție, legat de atribuirea unor vize preferențiale unor investitori străini.

În ancheta în legătură cu care a fost arestat fostul premier au mai fost interogați un om de afaceri, Carlos Santos Silva, un avocat și șoferul său personal. Poliția a întreprins o serie de percheziții la firmele și la domiciliul lui Socrates de la Lisabona. Suspiciunile sunt ridicate de unele operațiuni bancare și transferuri de bani de proveniență dubioasă.

Semnalul de alarmă ar fi fost dat de o bancă publică ce a sesizat autoritățile în legătură cu sume mari transferate în contul lui Jose Socrates, sume ce nu se puteau justifica prin veniturile declarate public de politician.

Anchetatorii sunt interesați cu precădere de costurile unui apartament de lux din Paris, estimat la aproape 3 milioane de euro, în care Socrates a locuit în 2012 când urma cursuri de filozofie la Școala de Științe Politice. „Nu am bunuri și nici conturi în străinătate. Mereu am trăit numai de pe urma muncii mele”, asigura în iulie Socrates, atunci când presa l-a menționat ca fiind implicat într-o altă afacere de spălare de bani.

Citiți și: Alte cazuri de corupție la nivel înalt în Europa
              Corupţie la nivel înalt în Spania. Zeci de politicieni au fost reținuți

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri