Pagube de peste 5 miliarde de lire sterline în urma inundațiilor din Anglia

Data publicării:
marea britanie inundatii getty

Meteorologii au emis peste o sută de alerte de cod roşu şi portocaliu pentru următoarele 24 de ore. Cea mai dramatică situaţie rămâne în regiunile Yorkshire şi Lancashire unde cel puţin 1.000 de locuinţe au fost inundate în urma ploilor de peste weekend. Presa britanică estimează că pagubele provocate de furtunile din ultima lună ar putea depăşi 5 miliarde de lire sterline.

Situaţia cea mai dificilă se înregistrează în oraşul York, unde apele au acoperit cartiere întregi. Inundaţiile au afectat liniile telefonice din oraş astfel încât cei afectaţi de puhoaie nici măcar nu au mai putut chema echipele de intervenţie. De aceea, autorităţile locale au pus rapid la dispoziţia oamenilor alte numere de urgenţă. În York şi-a făcut apariţia şi premierul David Cameron, criticat pentru modul în care autorităţile s-au pregătit pentru astfel de situaţii.

David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii: „Vom cheltui 2.3 miliarde de lire sterline pentru mijloacele de protecţie în calea inundaţiilor în această legislatură, dar vom analiza cu atenţie ce s-a întâmplat aici şi vom vedea ce poate fi făcut în plus.

Plănuim să cheltuim alte 280 de milioane de lire sterline în York, adică aproape de trei ori mai mult. Dar, în mod evident, acest lucru nu aduce nicio mângâiere oamenilor care au fost inundaţi aici în York. ”

Zeci de maşini au fost luate de ape, iar părţi întregi din oraş au devenit impracticabile pentru transportul public.

Matthew Price, reporter BBC: „Voi fi atent pentru că încă este destul de greu să mergi pe aici. Dacă întoarcem puţin camera şi vedem podul de acolo este evident că apele au depăşit malurile şi este clar că au inundat strada de aici.

Probleme sunt şi în Leeds unde 1000 de locuinţe au fost inundate, dar şi în zona Manchester unde cel puţin 1.100 de case au rămas fără curent electric. În faţa violenţei cu care natura a lovit Arhipelagul britanic, autorităţile de la Londra spun că Regatul trebuie să-şi regândească cu totul sistemul de apărare în faţa fenomenelor meteo extreme. Până atunci, însă, autorităţile britanice trebuie să se pregătească pentru alte două zile de prognoze negative. Agenţia de Mediu din Marea Britanie a emis nouă avertismente de inundaţii masive pentru întreg nordul Angliei.  

Pagube de peste 5 miliarde de lire sterline în urma inundațiilor din Anglia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri