Partidul Popular a câştigat alegerile din Spania

Data publicării:
rezultate alegeri spania getty

Partidul Popular a câştigat 137 de mandate în Congresul Deputaţilor, camera inferioară a parlamentului, cu 14 mai mult decât la alegerile din decembrie 2015. De asemenea, formaţiunea şi-a consolidat şi majoritatea în Senat. Mariano Rajoy, liderul popularilor şi premier de aproape cinci ani, a revendicat victoria în alegeri.

Mariano Rajoy, preşedintele Partidului Popular: „Revendicăm dreptul de a guverna, tocmai că am câştigat alegerile, dar acum scopul nostru este să fim de folos întregii populaţii.”

Preşedintele Socialiştilor, Pedro Sanchez, consideră că partidul pe care îl conduce a depăşit aşteptările şi că a rămas cea mai mare forţă de stânga din Parlament, chiar dacă a pierdut cinci mandate. În schimb, liderul Podemos, este dezamăgit, chiar dacă are un plus de 2 fotolii faţă de actualul Parlament.

Pablo Iglesias, liderul Podemos: „Vreau să spun că rezultatele nu sunt satisfăcătoare pentru noi. Este adevărat că ceea ce am făcut în ultimii doi ani este de importanţă istorică şi fără precedent în ţara noastră. Dar, de asemenea, este adevărat că ne aşteptam la un alt rezultat electoral.”

Urmează acum negocieri pentru formarea unei coaliţii care să asigure cele 176 de mandate necesare unei majorităţi. Partidul Popular şi cu formaţiunea liberală Ciudadanos, de pe locul 4, care s-a arătat dispusă să vină la guvernare, au 169 de voturi.

În schimb, toate partidele de stânga nu pot forma o majoritate. Imposibilitatea de a forma un guvern după alegerile din decembrie 2015 a dus la aceste alegeri anticipate. Noul Parlament îşi va începe activitatea la 19 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri