Patriarhul Serbiei: Inundaţiile sunt pedeapsa divină pentru păcatele homosexualilor precum Conchita Wurst. Ajutorul Kosovo, refuzat la Belgrad

Data publicării:
serbia-3

Digurile au rezistat la Belgrad viiturii de pe Dunăre, însă autorităţile din Serbia şi din Bosnia Herţegovina aşteaptă un nou nivel maxim pe râul Sava, după o săptămână de inundaţii care au afectat peste 1,6 milioane de persoane în ambele ţări. Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi, iar pagubele provocate de viituri se ridică la milioane de euro. În timp ce autorităţile au decretat trei zile de doliu naţional, patriarhul Serbiei a găsit o explicaţie halucinantă pentru dezastru: el spune că totul se întâmplă fiindcă homosexualii sunt toleraţi.

Acestea sunt cele mai grave inundații din istoria Serbiei în ultimii 120 de ani.

Obrenovaţ este un oraş pustiu la aproape o săptămână după ce apele au măturat totul în calea lor. Pe străzi, doar maşinile de intervenţii mai circulă, iar cei câţiva oameni care au rămas totuşi în localitate speră ca apele să nu mai înainteze.

Cei mai mulți oameni de pe strada mea au plecat. Habar n-am ce o să se întâmple în continuare. Râul Sava a inundat toată zona, apa a ajuns până la uşa noastră”, spune unul dintre ei.

Sute de sinistrați, duşi pe cea mai mare arenă din Belgrad

13.000 de oameni au fost evacuaţi din Obrenovaţ, iar 500 dintre ei au fost duşi într-o arenă din Belgrad, unde primesc mâncare şi haine din partea conaționalilor cu inimă mare. Sala care găzduieşte cele mai mari competiții sportive şi concerte din Serbia s-a transformat aşadar într-o adevărată fabrică de sortat haine. Câte 200 de voluntari lucrează în schimburi pentru a organiza ajutoarele trimise de oameni simpli şi companii din toată țara.

Suntem un popor puternic şi vom fi bine. Atât timp cât suntem împreună, totul va fi bine”, spune cu optimism, Dina, unul din voluntari.

În total, peste 30.000 de sârbi au fost evacuaţi din cauza inundaţiilor, iar în fața dezastrului, autorităţile au decretat trei zile de doliu naţional.

Patriarhul Serbiei are însă o explicaţie şocantă pentru inundaţiile care i-au răvăşit ţara, scrie publicaţia The Economist. El susţine că totul se întâmplă pentru că homosexualii sunt toleraţi, dând în acest sens exemplul Conchitei Wurst, câştigătorul travestit al concursului Eurovision din acest an, cunoscut drept „femeia cu barbă”. Şeful bisericii sârbe nu a ezitat să atace întreaga comunitate LGBT, arătând că inundaţiile sunt pedeapsa divină pentru viciile lor.

Peste 1 milion de bosniaci afectați de inundații

Inundaţiile au produs un dezastru şi în Bosnia-Herţegovina. Peste 1 milion de oameni sunt afectaţi de viiturile care au luat pe sus poduri, au distrus zeci de case şi au inundat alte câteva zeci de mii. S-au produs de asemenea peste 2000 de alunecări de teren.

Încercăm să nu înnebunim. Am trecut printr-un război (din fosta Iugoslavie, n.red.), iar acum avem de-a face cu aceste inundaţii. A trebuit să scot din casă tot ce aveam, nu mai pot folosi nimic”, spune un sinistrat.

Situaţia din cele două state a declanşat un val internaţional de simpatie. Statele Unite, Rusia şi 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au trimis ajutoare.

Ajutorul Kosovo, refuzat la Belgrad

Şi provincia Kosovo, care s-a desprins de Serbia în 2008, şi-a oferit ajutorul. Acesta a fost însă refuzat de guvernul de la Belgrad.

Inundaţiile din Serbia şi din Bosnia Herţegovina se extind spre Croaţia. Cel puţin doi oameni au murit aici, iar alţi 15.000 au fost evacuaţi sau şi-au părăsit singuri locuinţele. Autorităţile croate au anunţat că ar putea cere şi ele ajutorul Uniunii Europene, în funcţie de amploarea pe care o va căpăta fenomenul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri