Polițiștii francezi antitero, epuizaţi după atentatele de la Paris

Data publicării:
politisti in franta
Polițist atacat cu cuțitul la Cannes. FOTO: Getty Images

Trupele franceze CRS se numără printre diviziile mobilizate în planul de luptă şi protecţie împotriva terorismului. FOTO: Gulliver/Getty Images 

De la atacurile teroriste din ianuarie, misiunile se ţin lanţ pentru poliţiştii francezi din diviziile CRS (Compagnies Républicaines de Sécurité ). Agenţi din toate colţurile ţării au fost mobilizaţi la Paris, pentru paza obiectivelor strategice, a zonelor turistice şi a lăcaşelor de cult, în special a sinagogilor.

La Toulouse, situaţia este şi mai gravă. Aproape două treimi dintre cei 78 de poliţişti care fuseseră detaşaţi săptămâna aceasta în misiune la Paris au intrat în concediu medical.

“Din punct de vedere fizic, nu mă simţeam apt să încep o misiune de trei săptămâni. Am vorbit cu medicul meu şi mi-a spus că, având în vedere condiţiile de lucru şi de cazare, nu voi putea fi îngrijit corespunzător”, spune un poliţist.

Agenţii se plâng şi de condiţiile de cazare pe timpul misiunilor - camere de 12 metri pătraţi, insalubre şi prost dotate. În plus, salariile nu le-au mai fost majorate de 13 ani.

La începutul acestei luni, s-a ajuns la un acord de principiu pentru o majorare cu şapte euro a diurnei, adică de la 30 la 37 de euro pe zi. Sindicaliştii susţin că suma e mică. „Noi credem că o indexare de 17 euro ar fi mult mai reprezentativă pentru implicarea colegilor noştri în acţiunile zilnice”, a afirmat Olivier Candille, lider sindical.

Trupele CRS se numără printre diviziile mobilizate în planul de luptă şi protecţie împotriva terorismului. În principiu, misiunile lor vor continua până când guvernul de la Paris va decide să reducă starea de alertă antiteroristă, declanşată după atentatele de la Paris din ianuarie.

Acest lucru nu are şanse să se producă în viitorul apropiat. Recent, capitala franceză a fost declarată cel mai periculos oraş din Europa, alături de Belfast, la capitolul risc de atac terorist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri