Premierul turc amenință statele care îl vor sprijini pe clericul Gulen

Data publicării:
premier turc

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Premierul turc spune că Guvernul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea, ca să descurajeze astfel puciuri. Şi mai spune ceva Binali Yildirim: "ORICE ŢARĂ CARE-L SPRIJINĂ ŞI-L ADĂPOSTEŞTE PE CLERICUL MUSULMAN FETHULLAH GULEN VA FI ÎN RĂZBOI CU TURCIA" a afirmat Binali Yildirim. Cel considerat de autorităţi ca fiind responsabil de tentativa de puci trăieşte, de ani buni, în Statele Unite.  

„Fetullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Noi ştiam deja acest lucru, iar Consiliul Naţional de Securitate a decis deja asta. Au fost demarate acţiuni privind extrădarea lui (din Statele Unite - n.r.). Mai ales după toate cele ce s-au întâmplat noaptea trecută, oricine îl susţine pe acest şef de grupare teroristă, nu mă pot gândi la nicio ţară care să îl susţină de acum încolo. Nu mă pot gândi că vreo ţară care să îl susţină sau să îl adăpostească. Orice ţară care ar face aşa ceva, nu este un prieten al Turciei. Dimpotrivă, o astfel de ţară este implicată într-un război adevărat împotriva Turciei. Adevăratele prietenii vor fi testate după toate cele întâmplate,” declară premierul turc, Binali Yildirim.

Guvernul a declarat că urmașii lui Gulen, care a trăit în exil auto-impus în Statele Unite de ani de zile, au fost în spatele tentative de lovitură de stat.

Guvernul îl acuză pe Gulen de încercarea de a construi o " structură paralelă ", în cadrul sistemului judiciar, sistemului de educație, mass-media și armată , ca modalitate de a prelua puterea, acuzație pe care clericul o neagă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri